Együttműködés

2022.08.10. 15:57

Délvidéki településsel talált turisztikai kapcsolatot Hollókő

Hollókő felvette a kapcsolatot a ma szerbiai, magyarok lakta Tóthfalu önkormányzatával. A határtól 30 kilométerre eső, délvidéki település képviselői nemrég Nógrádba látogattak.

Faragó Zoltán

Tóthfalui vendégek Hollókőn

Forrás: Beküldött fotó

Szabó Csaba, Hollókő polgármestere portálunkat arról tájékoztatta, hogy Tóthfalu küldöttsége a napokban viszonozta a helyiek tavaly őszi látogatását. A nyolc tagú vendégcsapat megismerkedett Hollókő nevezetességeivel, a házigazdák gazdag programmal is kedveskedtek nekik. Több témakört is átbeszéltek a két falu együttműködéséről, a kapcsolatok gazdagításának lehetőségeiről is.

– A tóthfalui vendégek feljegyzést is készítettek a két település életét összevetve, megkeresve a hasonlóságokat, kiemelést érdemel, hogy ebben mindkét falut a turisztika fellegváraként tartják számon – tudtuk meg Szabó Csabától.

Mind a két község nagy hangsúlyt fektet az egyházi-vallási élet, a kismesterségek, a szokások és a hagyományok ápolására. A lakóházak és a középületek a sajátos helyi építészet tradícióit éltetik. Tóthfalu lakossága 650, Hollókőé 350 ember körül alakul. A bánáti településen mintegy 150, a nógrádi faluban 100 körüli a vendégágyak száma.

Tóthfalu önkormányzata skanzen kiépítését tervezi, így a település a délvidéki turisztika gyöngyszemévé fejlődhet. Utóbbi egyik attrakciójának tervezik a Kárpát-medence népi építészetét maketteken bemutató kiállítást, a mintákat nyolc testvér- és partner településük biztosítaná. 

Az önkormányzatok a szépen alakuló kapcsolatokat ápolni kívánják a kölcsönös érdekek alapján, a már elnyert közös pályázatok megvalósításával. A következő látogatást a tóthfalui sportcsarnok még idén esedékes átadására időzítik. Hosszabb távon tematikus táborok, alkotó-, kézműves- és képzőművészeti műhelyek szervezését is tervezik. Ezzel a testvértelepülési kapcsolatok megvalósítását és írásos formában való rögzítését is tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában