Napirend

2022.08.26. 11:50

A nagy port kavart állatkínzás és az iskolakezdési támogatás is napirendre került a salgótarjáni közgyűlésen

Mint arról már beszámoltunk, csütörtök délelőtt tartotta soron következő ülését Salgótarján közgyűlése, amelyen közel húsz napirendet tárgyaltak a képviselők. Szóba került többek között az országos sajtóvisszhangot kiváltó, Acélgyári úti állatkínzás, a zagyvarónai városrészben történt rongálás, de a képviselők az újonnan elérhető iskolakezdési támogatás részleteit is meghatározták.

Kéri István

Archív fotó!

Forrás: Nool

Az ülés elején Fenyvesi Gábor, a Fidesz-KDNP frakció tagja az acélgyári úti „macskaöléssel” kapcsolatban úgy fogalmazott: az önkormányzatnak is van tennivalója, egyben a hasonló esetek megelőzése érdekében közös egyeztetést javasolt a rendőrséggel, a polgárőrséggel és az állatvédő szervezetekkel. 

Megjegyezte továbbá, hogy hiányolta az elmúlt napok polgármesteri tájékoztatásai és nyilvános bejelentései közül a kormány által biztosított 500 millió forintos extra támogatás hírét, amely a Forgách-telepi városrehabilitációhoz érkezett.

A polgármester válaszában jelezte: az általa is elítélt „macskagyilkolási” ügyön túl más problémák felmérésére is szolgál majd egy szeptemberre összehívandó egyeztetés abban a körben, amit a képviselő is említett. A Forgách-telepi városrehabilitáció esetében a polgármester úgy fogalmazott: sokat kellett várni a ráemelési kérelem jóváhagyására, de ennek megítélését követően már megkezdődött az előkészítés és az érintett lakosság tájékoztatása.

Támogatások a városnak és a városlakóknak

A költségvetés módosításáról szóló előterjesztésnél Tolnai Sándor (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy nem látja nyomát annak a 102 millió forintnak, amely kormánytámogatásként érkezett a kieső helyi iparűzési adóbevétel kompenzálására. Emellett a városvezetés tájékoztatását kérte a tűzijáték elmaradásával megspórolt összeg átcsoportosításáról is, miután azt szintén nem tartalmazta a dokumentum. Fekete Zsolt válaszában jelezte: ezek az átcsoportosítások a következő költségvetési módosításban fognak megjelenni.

Ezt követően tárgyalták a képviselők azt az előterjesztést, amely az általános iskolás korú gyermeke(ke)t nevelő salgótarjáni családok iskolakezdési támogatásáról szólt. Ennek értelmében ötezer forintos, egyszeri támogatást igényelhetnek majd azon érintett családok, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem nem éri el a 250 ezer forintot. A támogatást szeptember elsejétől lehet majd igényelni az elfogadott rendelet szerint.

Fenyvesi Gábor (Fidesz-KDNP) hozzászólásában jelezte: támogatják az előterjesztést, de az akörül kialakult „csinnadrattát” frakciójuk elutasítja. Véleménye szerint ez a támogatás ugyanis „ma már lényegében még az utolsó nógrádi zsákfaluban is bevett rendszer, sőt, ettől még jóval magasabb összeget is kisajtolnak magukból ezek a kistelepülések”. Egyben jelezte: nem értenek egyet azzal, hogy ennek kommunikációjában a legnagyobb állami ünnepet kellett érinteni. Fenyvesi Gábor azt is hozzátette: az előterjesztés végén az olvasható, hogy a fedezet rendelkezésre áll, ez pedig ellentétes a polgármester korábbi kijelentésével.

A városvezető válaszában azt mondta: „a kommunikációt próbálom tanulni a nagyoktól, és őket követni”; míg a támogatás kapcsán jelezte, hogy a szükséges forrás biztosított, de az igénylők száma előre nem ismert.

Erősebb hatósági jelenlét lenne szükséges a rongálások visszaszorításához

Ahogyan azt korábban beharangoztuk, az ülés végén Turcsány László a zagyvarónai városrészben történt rongálásra reagálva tett javaslatot. Ismertetése szerint a helyi játszótérre nemrégiben egy pergolát helyeztek ki, ami azonban „épségét tekintve rövid pályafutást futott be”. A közgyűlési képviselő azt kérte az önkormányzattól, hogy elsősorban a hétvégi késő délutánokat és az estéket jellemző, nem csak Zagyvarónán tapasztalható játszótéri és egyéb rongálásokat a közterület-felügyelők jelenlétével próbálják megelőzni. Véleménye szerint ugyanis a közterület-felügyelőknek a polgárőrökkel és akár a rendőrökkel közös jelenléte megfelelő visszatartó erővel bírhat.

Fekete Zsolt válaszában úgy fogalmazott: véleménye szerint sem az országban, sem pedig Salgótarjánban nincs igazán rend és fegyelem, ezen a területen azonban elsősorban „a rend őrségének” kell eredményeket elérnie. A megoldást a gyakoribb rendőri jelenlétben, elsősorban a gyalogos járőrözés megerősítésében látja – tette hozzá, egyben azt is jelezte: az említett szeptemberi egyeztetésen ezt a kérdést is napirendre veszik majd.

Az ülés már-már lecsengő hangulatát Homoga László önkormányzati képviselő véleménye korbácsolta fel, akinek a „macskaölési” üggyel kapcsolatos kijelentéséről korábban már beszámoltunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában