Veszély

2022.07.15. 11:36

Nógrádi szülők figyelmébe: több szempontból is károsak a gyerekek fejlődésére az okoseszközök

Napjainkban egyre gyakoribb, hogy a fiatalokat beszippantják a technikai eszközök használata, ezért a szülőknek érdemes odafigyelniük arra, hogy gyermekük mennyit és mire használja ezeket.

Gubányi Patrik

Rengeteg ártalmas tartalom lehet az interneten

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

A különféle elektronikus kütyük már szinte nélkülözhetetlenek a mindennapjainkból. Természetesen sok hasznos dologra használhatjuk ezeket, legyen szó tanulásról vagy munkáról, de rengeteg ártalmas tartalmat is találhatunk az interneten, amik a gyermekek egészséges fejlődésére negatív hatással lehetnek.

– Elég gyakori jelenség, hogy a szülők már néhány éves kortól telefont adnak a kicsik kezébe – emelte ki Kovács Rózsa, salgótarjáni pszichológus.

Hozzátette: ezt nagyon óvatosan kell kezelniük a gondviselőknek, mert a gyermekek rövid időn belül függővé válhatnak, és folyamatosan újabb ingereket keresve használják a telefonokat. Ennek következtében megakadályozzuk az elmélyült gondolkodási folyamatok fejlődését. Óvodások számára szintén mértékkel érdemes az okoseszközöket elérhetővé tenni, hiszen számos olyan cselekvéstől és mozgásformától fosztjuk meg őket, amik fejleszthetnék a szociális kapcsolatukat, figyelmüket és gondolkodási folyamataikat. Ezen életkorban a szülőknek a mobilokat arra célszerű használni, hogy logikai- és memóriajátékokat közösen oldjanak meg. Nagyon megdöbbentő, hogy már a kisiskolások is könnyen rátalálhatnak felnőtt tartalmú, erőszakos oldalakra. Ez a korosztály kiemelkedően fogékony arra, hogy a napjainak a jelentős részét töltse el a digitális térben.

Kifejtette: a szülők feladata, hogy a gyermekükkel tudjanak kompromisszumot kötni abban, hogy az ott töltött idő ne haladja meg az egy-két óra hosszát.
A fiatalok kezében szinte mindig ott lapul a mobiljuk, ezért megkérdeztünk néhány nógrádi tinédzsert, mennyire nélkülözhetetlen nekik ez az eszköz.

– A generációmnak rendkívül fontos, hogy minden percben elérhetők legyenek – jelentette ki Herencsényi Róza. – Ez biztonságérzetet ad, hiszen így állandó kapcsolatban állhatok a környezetemmel. A szabadságélményt azonban az jelenti számomra, ha nem vagyok telefonközelben és megélem az élet fontos pillanatait. Naponta három óránál többet nem használom a mobilomat, de ha ennél is kevesebbet nyomkodnám, biztos több időm jutna a sportra és a személyes kapcsolatokra – hangsúlyozta.

– Ha nem lenne telefonom, többet olvasnék, illetve a házimunkából is jobban kivenném a részem – hangoztatta Dancsák Adrián. Elmondása szerint elengedhetetlen a telefon használata ebben a világban. Ezzel az eszközzel tudja tartani a barátaival a kapcsolatot, de nagy segítséget nyújt neki a tanulásban is.

László Dorinának ugyanakkor nem fontos annyira a kütyüje, mint a társainak.

– Próbálom minél kevesebbszer használni, körülbelül napi két órát van bekapcsolva, akkor is sorozatnézésre használom. Nem jelentene problémát, ha enélkül kellene élnem, mivel a szabadidőm jelentős részét olvasással töltöm – nyilatkozta portálunknak a fiatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában