Foglalkoztatás

2022.07.22. 06:50

Nógrádban népszerű a diákmunka, épülnek, szépülnek a települések

Az elmúlt évek pozitív tapasztalatai alapján idén tizedik alkalommal indította el a Nyári Diákmunka Programot a kormány. Szűkebb hazánkban is élnek a fiatalok a lehetőséggel, sokan helyben, az önkormányzatoknál töltik pénzkereső, hasznos elfoglaltsággal a szünidő egy részét.

Gulyás Edina

Diákmunka

Forrás: MW

Fotó: Bujdos Tibor

– Önkormányzatunk az elmúlt évhez hasonlóan idén is meghirdette a nyári diákmunkát, amire hatan jelentkeztek. A fiatalok a falugondnok irányítása mellett szépítik a települést, árkokat tisztítanak és füvet vágnak – tájékoztatott Sándor József, Vizslás első embere.

Mátranovákon már évek óta biztosítják igény esetén a nyári diákmunkát az érintetteknek.

– Idén egy hónapra igényeltük ezt a lehetőséget, így a helyi tanulók – négyórás munkaidőben – július végéig segítik munkájukkal az önkormányzatot. Tizenegyen vesznek részt a programban, fiúk, lányok vegyesen, ebben az évben kevesebben jelentkeztek, mint korábban. Közülük sokan már az előző években is dolgoztak a településen – mondta el Bodor Ernőné, Mátranovák polgármestere, aki arról is beszámolt, hogy a lányok a Bányász Emlékháznál tevékenykednek, a fiúk pedig a közmunkaprogramban dolgozó férfiaknak segítenek. A parkok és a közterületek gondozását, a vízelvezető árkok takarítását, rendbetételét végzik. 

– A későbbiekben a diákok egy csoportja a polgármesteri hivatalban az adminisztrációs feladatokba is besegít – hangsúlyozta Bodor Ernőné. – Vannak, akik már a korábbi években is önkormányzatunknál töltötték a diákmunkát. Tisztában vannak azzal, hogy csak azok kapnak újra lehetőséget, akik megfelelően végzik a rájuk bízott feladatokat. A legtöbb esetben azonban elégedettek vagyunk a munkájukkal.

Kisbágyonban öt helyi fiatal dolgozik az önkormányzatnál júliusban. Nagy Attiláné, a község első embere arról tájékoztatott: a diákok nagy segítséget jelentenek, sokat tesznek azért, hogy a falu rendezett legyen. 

– Elsősorban a közterületek tisztítását végzik, emellett a belvízelvezető árkokat takarítják. Füvet vágnak, kapálnak, gyomlálnak, virágot ültetnek. Elsősorban faluszépítéssel töltik el a napi négy órát – tájékoztatott Nagy Attiláné, hozzátéve: – Elégedettek vagyunk a fiatalok munkájával, sokat tesznek azért, hogy rendezett falukép fogadja a településre érkezőket. 

Nógrád községben tavaly hat, idén hét diák tevékenykedik az önkormányzatnál, ketten júliusban, öten pedig augusztusban. 

– Helyi és környékbeli fiatalok végeznek nálunk könnyű fizikai munkát, füvet nyírnak, kerítést festenek, a könyvtár felújításánál és az óvodában is segítenek a dolgozóknak – fogalmazott Varga Richárd, a település első embere. 

Mint mondta, a tanulók fegyelmezetten és szorgalmasan végzik a feladatukat. Amennyiben lesz rá lehetőség, a faluvezetés a jövőben is biztosítja a diákmunka lehetőségét a községben. 

Diósjenőn júliusban és augusztusban is három-három fiatalt foglalkoztatunk a fenti programban. A nyári szezonban szükséges falugondnoksági feladatokban segítenek a diákok – hangsúlyozta Székely József polgármester. – Elsősorban festenek: az utcanévtáblák, a piactér árusító bódéi és a ravatalozó faszerkezete is a kezük nyomán szépült meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában