Vízfrissítés

2022.07.07. 18:03

Jet-skire pattanva frissítették fel ismét a felmelegedett mátraszelei horgásztó vizét (videó)

A nyári meleg könnyen oxigénhiányt idézhet elő a halastavakban, amely ellen hatásos megoldás például a tó „szellőztetése”. Ahogy arról a Nool.hu is beszámolt, a napokban Mátraszelén ezt egy nem mindennapi megoldás segítségével kivitelezték. A beavatkozást szerda délután megismételték az Acélgyári horgásztó vizén, a helyszínre portálunk is kilátogatott.

Veres Edina

Jetskivel frissítették a vizet a tavon

Fotó: Hüvösi Csaba

Ahogy minden horgásztó élővilágát, úgy az Acélgyári Szabadidő és Sporthorgász Egyesület (ASzSHE) kezelésében lévő Mátraszelei víztározóét is megviseli a nyári hőség.

Kapás Imre, az egyesület elnöke elmondta: a kánikulában a vízfelszín felső rétege átmelegszik, amely folyamat kedvez az algásodásnak. Ez oxigénhiányt idézhet elő, aminek például a halak is „megisszák” a levét.

– E probléma egyik legegyszerűbb megoldását a folyamatos vízcsere jelentené, azonban a tavat tápláló Zagyva ezen szakasza szinte teljesen kiszáradt, így utánpótlás sem érkezik. Egy másik lehetőség a víztározó szellőztetése, amihez az egyesület egyik tagja kért és kapott baráti segítséget, egy jet ski-s ismerőse személyében. A belső vízsugaras meghajtású, motoros vízi jármű, ahogy fel-alá szeli a tó habjait, felkavarja annak felső átmelegedett felszínt a mélyebben elhelyezkedő, hűvösebb, oxigénben gazdagabb réteggel. Ez a kedvező hatás akár négy-öt méter mélyen is érződik, ahol a halak általában tartózkodnak. Emellett pedig a vízfelszín hőmérséklete is jó pár fokkal lecsökken – fejtette ki Kapás Imre.

Hozzátette: a múlt heti beavatkozás példája nyomán elmondható, hogy a víztározóval együtt a halak is felfrissülnek. Ezt a felszín fölé „repülő”, majd visszacsobbanó kopoltyúsok látványa egyből megerősíti. Emellett pedig a horgászok is több kapásról számolnak be, ami szintén alátámasztja a pozitív hatást.

Ennek fényében Mátraszelén szerdán is szívesen fogadták a pecások a vendégeket, akik pecabot helyett jet-skivel érkeztek.

Az egyik vízi jármű salgótarjáni tulajdonosa kifejtette, hogy van már gyakorlata ezen a téren, hiszen két évvel ezelőtt a Vízválasztói-tavak, míg tavaly a mátraterenyei horgásztó felszínét kavarta át felkérésre. Mint mondta, a jet-skisekre valahogy sosem néztek jó szemmel a víztározókon, így meglepte az ASzSHE felől érkező felkérés, amit örömmel elfogadott.

– Teljesen szokatlan volt, hogy a helyi horgászok mennyire pozitívan állnak hozzánk. Korábbról több rossz tapasztalatom volt, itt viszont szidalmazás helyett, köszönetet mondtak nekem. Bízom benne, hogy ez egy jó alapot nyújthat egy baráti kapcsolat kialakításához, ami az élni, és élni hagyni mottót tűzi a zászlajára – tette hozzá.

Kiemelte: nem kívánnak visszaélni a vendégszeretettel, minden alkalommal csak és kizárólag előzetes egyeztetés után, engedéllyel szállnak a mátraszelei horgásztó vizére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában