Táborozás

2022.07.23. 07:00

Félezer kisdiák fedezhette fel Nógrád látnivalóit a kirándulásokon

Feledhetetlen élményekkel gazdagodtak, ezen túl megismerték, felfedezték szűkebb hazánk, valamint környezetének értékeit és látnivalóit azok a diákok, akik a tanév lezárásaként különböző kirándulásokon vehettek részt.

Gulyás Edina

Nógrád nevezetességeit fedezték fel a bátonyterenyei kisdiákok

Forrás: Beküldött fotó

 Az utazásokat a bátonyterenyei Gyerekesély program támogatásával, a Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. szervezte meg és bonyolította le. Az „Integrált térségi gyermekprogramok Bátonyterenye járásban”, közismertebb nevén a Gyerekesély program keretein belül, annak támogatásával bonyolított le közel 500 diák részvételével 10 buszos és 15 helyi kirándulást a tanév végén a Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. – Igen fárasztó és embert próbáló időszak volt ezt a társaság által működtetett Ady Endre Művelődési Központ munkatársainak életében, hiszen szinte naponta kísértük a gyerekeket. Az is előfordult, hogy egyszerre három csoportunk utazott három különböző helyszínre. Azonban azt gondolom, hogy sikeresen helyt álltunk – fogalmazott Maruzs-Molnár Ágnes, a nonprofit kft. ügyvezetője. 

Mint mondta, a Gyerekesély programba részt vevő települések – Bátonyterenye, Mátraverebély, Mátranovák, Dorogháza és Szuha – általános iskolás tanulói élhettek a fenti lehetőséggel. Emellett bevonták a kisterenyei lakásotthonban élő gyerekeket is. A programcsomagok összeállítását követően keresték meg az intézményeket és felmérték az igényeket. Az iskolák dolga csak annyi volt, hogy kijelölték az időpontot, az úti célt, valamint azt, hogy kik vesznek részt a kirándulásokon. A helyi pedagógusok mellé kísérőt is biztosítottak.

– A buszos kirándulások esetében három lehetőséget kínáltunk, egy egész napos hollókői látogatás idegenvezetéssel és tematikus foglalkozásokkal volt az egyik útvonal. Sokan választották a Gyöngyösorosziban lévő Ásványok Háza, ezzel együtt a Mátra Múzeum és Kékestető meglátogatását is. A legnépszerűbb úti cél a Nógrádi Vadaspark és diósjenői kalandpark voltak. A kirándulások alkalmával az utazást, a teljes programköltséget és a napi háromszori étkezést is a projektből finanszíroztuk – tájékoztatott az ügyvezető, hozzátéve: – A helyi értékek bemutatása is hangsúlyt kapott, így a kisterenyei Gyürky-Solymossy Kastélyt és a mellette lévő Palóc Portát is meglátogathatták a diákok. A kirándulók játékos tárlatvezetés alkalmával szerezhettek információt a kastély és a palócság történetéről, valamint könyvtári órán is részt vettek. Nagy eredménynek gondoljuk, hogy ezeken a kirándulásokon közel 300 gyermek gazdagodott az átadott tudással, amit remélem néhányan tovább is fognak adni. Bízom abban, hogy a jövőben látogatóként üdvözölhetünk velük együtt szülőket, nagyszülőket, testvéreket és barátokat is.

Maruzs-Molnár Ágnes arra is kitért: Úgy vélem, hogy valamennyi utazás valódi élményt nyújtott a gyerekeknek, hiszen a pandémia miatt hosszú idő óta először mozdulhattak ki együtt az iskolából. A programok minden korosztály számára érthetőek és élvezhetőek voltak. A széles mosoly a gyerekek arcán – amellyel egy-egy tartalmas nap után leszálltak a buszról, vagy a vonatról – arra engednek következtetni, hogy sikeres kirándulásokat szerveztünk, 

Mint mondta ezt bizonyítják a tagintézmények vezetőinek, valamint a szülőknek a köszönőlevelei és az elismerő szavai is. 

– Számunkra ez a mérce és hálásak vagyunk a Gyerekesély programnak, hogy az Ady Endre Művelődési Központ munkatársait bízták meg a kirándulások lebonyolításával – húzta alá az ügyvezető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában