Vegyszerek

2022.06.22. 19:53

Sokszor szabadulnak meg szabálytalanul a veszélyes hulladékoktól a nógrádiak

A megmaradt festéket és hígítót sokan a háztartási hulladék közé teszik Nógrád megyében, ám amellett hogy ez szabálytalan és szennyezi a környezetet még tüzet is okozhat. A közelmúltban egy kukásautó gyulladt ki Balassagyarmaton, feltehetően valamilyen vegyszer miatt csaptak fel a lángok.

Fodor Orsolya

Szabály, hogy vegyszert nem szabad a kommunális hulladékok közé keverni. A hígítók, festékek ingyen is leadhatók

Forrás: NMH | Illusztráció | Fotó: Hüvösi Csaba

A veszélyes hulladékok közé tartozik többek között a festék és a hígító is, amit a háztartásban keletkezett szemét közé nem szabad kidobni.

Fekete Zoltán, a Salgótarjáni Városgazdálkodási és Üzemeltetési (VGÜ) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a lakosok az ilyen típusú anyagokat a szabályok szerint nem tehetik az otthonukban a kommunális hulladék közé.

– Nógrád megye keleti részén három helyen tudják leadni az emberek ingyenesen például a hígítót és a festéket. Ehhez csupán lakcímkártyát kell bemutatni és rendelkezni kell érvényes hulladékszállítási szerződéssel – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Mint mondta, nem az ipari mennyiségre vonatkozik az, hogy díjtalanul átveszi a cég, hanem csak arra, ami egy háztartásban keletkezhet.

Hangsúlyozta: sajnos előfordulnak olyan esetek is, amikor a lakosok nem tartják be a szabályokat és a kukába dobják a veszélyes anyagokat. Ez amellett, hogy erősen szennyezheti a környezetet, tűz- és robbanásveszélyes is. A cég lerakója korábban már gyulladt ki, feltehetően ilyesmi okozta problémát.

Kovács Csaba, a Balassagyarmati Városüzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy a cégüknek nincs jogosultsága az ilyen típusú veszélyes hulladékot elszállítani.

– Egyedül a lomtalanításkor visszük el az ingatlanok elé kihelyezett – maximum négy – gumiabroncsot azoktól, akik érvényes közszolgáltatói szerződéssel rendelkeznek társaságunknál és ezt igazolni is tudják – mondta Kovács Csaba.

Hozzátette: érdemes tudni, hogy az elektronikai eszközöket az elektronikus termékeket árusító kereskedőnél is le lehet adni, amivel ezeknek berendezéseknek a problémája akár megoldottnak is tekinthető.

– Azt a tapasztaltuk, hogy sokan még a szelektív hulladék közé is tesznek veszélyes anyagokat. Egy hónappal ezelőtt feltehetően valamilyen vegyszer miatt ki is gyulladt az egyik kukásautónk. Szerencsére még a tűzoltók kiérkezése előtt sikerült eloltani a tüzet, és így nem lett nagyobb gond az esetből – fejtette ki az ügyvezető igazgató, aki a szemetelési kultúra kapcsán kitért arra is, hogy a gyűjtőszigeteken még elhullott állatok becsomagolt és behintőporozott tetemeivel is találkoznak a munkatársai a szállítás során.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője, Kapás Márton elmondta: hogy május elején gyulladt ki egy hulladékszállító jármű tartálya, amiben 15 köbméter szemét volt. Mire a balassagyarmati egységek a helyszínre értek, a dolgozók kiürítették az autót és porral oltó készülékkel megfékezték a lángokat. A hivatásos tűzoltók ezután átlocsolták a hulladékot, amivel az izzást és a füstöt is megfékezték.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában