Szemle

2022.06.29. 11:46

Fontos szerepe van a Novohrad-Nógrád Geoparknak, szakértők vizsgálják a jelentőségét

A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geoparkban egy hétig tartó felülvizsgálat kezdődött. Az elmúlt négy év munkáját Nagy Júlia turisztikai szakértő és művelődéstörténész is bemutatta a salgótarjáni városházán.

F.O.

Forrás: Faragó Zoltán

A szlovák-magyar, a határon átnyúló látványosság 2010-ben vált a Globális Goepark Hálózat tagjává. A cím megtartásáért felülvizsgálatot végeznek szlovén és német szakemberek, ami június 27-től  július 1-ig, péntekig tart. Az elmúlt négy év munkáját kedden mutatta be Salgótarjánban, a városházán Nagy Júlia turisztikai szakértő és művelődéstörténész.

– A Novohrad-Nógrád Geoparkkal kapcsolatos jövőképet és elképzeléseket nem csak magyarországi szemszögből kell vizsgálni, hiszen átnyúlik a határon. A fejlesztéseket elsősorban a park egyedi élmény ígéretére lehet ráépíteni. Ez a hely nem csak egy turisztikai terület, ahol tömegek fordulnak meg, hanem fontos filozófiát is képvisel. A látogatók minőségi igényei növekedtek az elmúlt időszakban, a fejlesztések pedig nem csak a vendégeknek kedveznek, hanem az itt élő emberek életminőségét is javítják – fogalmazott a szakember.

Andreas Shüller (b2) és Bojan Rezun, felülvizsgáló biztosok
Forrás: Hegedűs Márk

Mint mondta, a tudományos ismeretterjesztés is fontos számukra, ezért is indítottak például 2021-ben egy országos kampányt, hogy felhívják az érdeklődők figyelmét arra, hogy erre vidékre érdemes ellátogatni.

Célul tűzték ki a minőségi ugrást, ami a helyi szolgáltatók számára is kedvező.

– Kutatásokat végeztünk a helyszínen a vendégek körében, hogy mik az igényeik, emellett tavaly országosan kértük ki 2200 ember véleményét arról, mely lehetőségeket és termékeket találják vonzónak. Mindezt különböző korosztályokra lebontva tettük, hogy még pontosabb képet kapjunk az érdeklődők kívánságairól – mondta.

Az elmúlt 4 év a pandémia miatt különösen nehéz volt a geopraknak, mert azok a források elapadtak, amelyek a forgalomból származtak. Emiatt önkénteseket vontak be a munkába. A fejlődést szolgálta a kommunikáció is a közösségi oldalon, ami intenzívebbé vált az elmúlt időszakban. A programokba már több helyi termelőt vontak be, mert mindenkinek közös érdeke, hogy az itt élőkkel egymást erősítő kapcsolatok alakuljanak ki.

Kifejtette: büszkék arra, hogy egyre népszerűbbek, már egyetemek hallgatói is látogatják a geoparkot.

– Tervünk az, hogy a táj értékeinek a bemutatása mellett gazdaságilag fenntartható legyen a geopark. Hamarosan 160 dolgozó kezdheti el a munkát. Elsősorban a fiataloknak szeretnénk lehetőséget adni, hogy visszacsábítsuk őket a megyébe az egyetem elvégzése után. A magyar állam is támogatja mindezt, – nem uniós forrásból –, mert látja a térségben rejlő lehetőségeket. A projektek összköltsége 33,5 milliárd forint – fejtette ki Nagy Júlia.

Hozzátette: fontos, hogy a természeti kincsek szépségét a következő generáció is láthassa, ezért is hangsúlyosak a zöld elemek a fejlesztésekben. A pénzügyi finanszírozásról sem szabad megfeledkezni, mert a már működő Nógrád Enjoy Park Nonprofit Kft. fogja biztosítani a megfelelő forrásokat a geoturizmus működtetéséhez.

Becsó Zsolt kelet-nógrádi országgyűlési képviselő a beszédében hangsúlyozta: Fülek város nélkül nem sikerült volna mindezt így megvalósítani és élni Nógrád adottságaival, ami számottevő még világviszonylatban is. 

– Megnyertük a kormányzatot, hogy támogassa a tervünket, hogy egy egyedülálló parkot hozhassunk létre és ezzel az egész térséget fellendíthessük – mondta a honatya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában