Verseny

2022.06.26. 13:10

Az év célgépe elismerésért szállt versenybe a salgótarjáni tervezőmérnök

Jászai-Nagy Jácint a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Technikumának (NMSzC) gépészmérnök oktatója. A szakember a diákok ismerteinek bővítésén túl saját vállalkozása ügyvezetőjeként is helytáll, illetve szabadidejében gépeket tervez. Így például azt az egyedi hidraulikus, többfunkciós présberendezést is, amely részt vesz az év célgépe versenyben.

Veres Edina

Forrás: Beküldött fotó

Idén a Magyar Ipari Célgép Nagydíjon hatvanegy pályaművet értékelhet a szakmai zsűri, köztük egy salgótarjáni gépész, tervezőmérnök munkáját is. Jászai-Nagy Jácint, a NMSzC Stromfeld Aurél Technikumának gépészmérnök oktatójaként a fiatalokat vezeti be a gépek világába, míg a saját vállalkozásával, a Profi-Design Mérnöki Irodával, a legkülönfélébb műszaki problémákra kínál megoldásokat. Tevékenységi területe – a teljesség igénye nélkül – az egyedi összeszerelő és gyártó szerszámok, illetve az egyedi gépek, berendezések, gyártórendszerek, hidraulikus és pneumatikus berendezések tervezése és gyártása. Mindezt speciális megrendelői igények szerint.

– A versenyre egy egyedi tervezésű és kialakítású, hidraulikus, többfunkciós présberendezéssel neveztem be. Az eszközzel kapcsolatban hangsúlyoznom kell, hogy nem egy, a semmiből jött ötlettől vezérelve, hanem egy konkrét megrendelői igényre válaszul készült el. Ezt bizonyítja, hogy a gépet évekkel ezelőtt üzembe helyezték és jelenleg is használják a termelési folyamat során a nagyoroszi lakókocsigyárban – mondta Jászai-Nagy Jácint, aki egy személyben a berendezés konstruktőre, gépészeti tervezője és kivitelezője. A gép vezérlését tervező és kivitelező villamosmérnök Pásztori Örs volt.

A szerkezet kis méretű, speciális lemezalkatrészek, illetve bármilyen egyéb alkatrész gyártására alkalmas különböző iparágak, úgymint a lemez- vagy autóipar részére. Működését tekintve háromfajta automata üzemfunkcióval rendelkezik.

A sorozatgyártás üzemi feltételeinek megfelelően kialakított berendezés különlegességei közé tartozik egyebek mellett, hogy szabványon alapuló blokkszerszámokkal felszerelt. Összesen 31 darab szerszám adatainak rögzítésére, illetve tesztelésére nyújt lehetőség, emellett a paraméterek finomíthatók kézi üzemmódban. A többfunkciós kialakítása ellenére a gép bővíthető, például szálelőtolóval is.

A salgótarjáni tervező a gép tulajdonságai tekintetében kiemelte továbbá, hogy a legszigorúbb, azaz 4-es fokozatú biztonságtechnikai osztály elvárásainak is megfelel. Ennek értelmében szakképzetlen, betanított munkaerő is dolgozhat vele, amit az is segít, hogy szerszámok cseréje tanítóképernyőn keresztül, lepésnyugtázással zajlik.

Jászai-Nagy Jácint a megmérettetéssel kapcsolatban azt is elárulta, hogy a berendezése a gyártógépek: azaz a rész- vagy készterméket előállító gépek nevű szakmai kategóriában verseng a zsűri elismeréséért, így a győzelemért. Hozzátette: „a hab a próbatétel tortáján” a közönségszavazás, amely nyertesét különdíjjal ismerik el a szervezők. A Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2022 internetes felületén június 28-a délig adhatják le voksaikat az oldallátogatók. A verseny díjátadó ünnepségének időpontja szintén június 28-a, helyszíne a Millennium Ház Gépész Szalonja, ahol fény derül rá, hogy ki veheti át az év célgépe 2022 elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában