Környezetszennyezés

2022.05.16. 19:55

Szemét borítja az erdei utakat Salgótarjánban – nagy a küzdelem az illegális hulladéklerakókkal

Továbbra is nagy problémát okoz a szemetelés és nemcsak Salgótarján belvárosában, de az erdei turistaútvonalak mentén is rengeteg a hulladék, amelynek rendszerint nincs gazdája.

Nagy Orsolya

A HulladékRadar alkalmazás segítségével bárki könnyedén bejelentheti, ha illegális hulladékot talál

Forrás: NMH/Hegedűs Márk

Fotó: Hegedus Mark

Nagy gondot okoz az illegálisan lerakott hulladék a megyeszékhelyen és a várost körülölelő turistaútvonalakon. Dr. Sándor Ottó, helyi lokálpatrióta kereste fel hírportálunkat a problémával, akivel végig jártuk az érintett területek egy részét, így például a Kazinczy Ferenc út és a Berzsenyi Dániel út végén található erdős útvonalakat.

– Elszomorító ez a látvány. Műanyagokat, bútordarabok, gumiabroncsokat és számos egyéb használati tárgyat dobálnak el az emberek az erdő mentén. Ráadásul vízfolyásos területre kerül a szemét, így esőzéskor mindez lejut a városba és bekerül a patakba. Ez veszélyes, hiszen nem tudjuk, hogy ezek az anyagok milyen károkat okozhatnak – mondta el dr. Sándor Ottó. Hozzátette: rendszeresen sétál a turistaútvonalon és amikor csak tudja, összeszedi a szemetet, sőt mindig részt vesz a TeSzedd! akcióban is.

A lokálpatrióta már a kormányhivatalt is felkereste az ügy érdekében, de további problémát okoz, hogy hiába szállítják el a hulladékot, a szemét rövid időn belül ismét megjelenik a természetben. Úgy véli, foglalkozni kell ezzel a problémával és megoldást kellene rá találni. Felszólító táblákat lehetne kihelyezni, vagy kamerákat, illetve visszatartó erőként nagyobb pénzbírságot kiszabni a szemetelőkre.

A vízfolyás helyén lévő szemét esőzéskor lejut a városba
Fotó: NMH/Hüvösi Csaba

A Nógrád Megyei Kormányhivatal a témával kapcsolatban kifejtette, hogy a HulladékRadar alkalmazás segítségével bárki könnyedén bejelentheti, ha illegális hulladékot talál. Az alkalmazáson keresztül érkezett – valamint a kormányhivatalhoz egyéb úton érkező – közérdekű bejelentés alapján a hivatal elsőként szemlét tart a hulladékelhagyással érintett ingatlanon, ahol az ingatlantulajdonos hozzájárulása nélkül, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett, elhagyott hulladék elszállításának és kezelésének kötelezettsége elsősorban a hulladék tulajdonosát vagy korábbi birtokosát terheli. Amennyiben a szemetelő ismeretlen marad, akkor az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodni a terület megtisztításáról. Ha ez nem történik meg határidőre, akkor a kormányhivatal végezteti az elszállítást, bírság kiszabása mellett. Mint kiderült, idén április közepéig az alkalmazáson keresztül 323 bejelentés érkezett illegális szemétlerakó helyekről. 

A kormányhivatal környezetvédelmi, természetvédelmi és hulladékgazdálkodási szakterületen dolgozó munkatársai egyébként nem csak "hivatalból", de magánszemélyként is elkötelezettek ezen ügyek iránt. Évek óta résztvevői és koordinátorai is a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciónak. 

Szatmáry Zsolt, a salgótarjáni önkormányzat városüzemeltetési osztályának vezetője úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évek egyik legnagyobb és egyre fokozódó problémája az illegális hulladékelhagyás elleni küzdelem. Az erdőkben, erdőszéleken, köz- és magánterületeken, utak mentén elhagyott és szándékosan odaszállított hulladék mennyisége egyre nagyobb. 

– Sajnos az esetek többségében nincs az elhagyott hulladékban azonosításra alkalmas dokumentum vagy bármely, a hulladék elhagyójára utaló jel, így ilyenkor jogszabályoknak megfelelően az ingatlantulajdonos – közterületek és önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok esetén az önkormányzat – kerül eljárás alá, kötelezve az ingatlan megtisztítására – közölte Szatmáry Zsolt.

Mint mondta, az önkormányzat szorosan összedolgozik a VGÜ Salgótarjáni Városgazdálkodási és Üzemeltetési Nonprofit Kft-vel, akik eltávolítják a közterületen talált illegális hulladékot, amennyiben annak korábbi tulajdonosa nem beazonosítható, vagy a már eljárásban kötelezett személy nem tesz eleget feladatának.

A vezető arra is kitért, hogy nyitott szemmel járnak és kérik a lakosság segítségét is. Rendszerint szemétszedési akciókat szerveznek, a közismert lerakóhelyeket kamerákkal védik, de sajnos széleskörű társadalmi összefogás és hatékony környezetvédelmi nevelés, oktatás nélkül mindezek semmire nem nyújtanak megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában