Beszerzés

2022.05.20. 17:25

Pályázati forrásból juthatnak járművekhez Nyugat-Nógrádban a falugondnokok

A Magyar Falu Program Tanya- és falugondnoki buszok beszerzése című felhívásán öt település nyert el támogatást Nyugat-Nógrádban. Az önkormányzatok összesen közel hetvenötmillió forintot fordíthatnak új kisbuszok vásárlására.

Lászlók Judit

A buszokat jól kihasználhatják a mindennapokban, például betegeknek segítenek eljutni a szakrendelésekre

Forrás: NMH

A Magyar Falu Program Tanya- és falugondnoki buszok beszerzése című felhívásán öt település nyert el támogatást közel 75 millió forint értékben a térségben. Borsosberény, Kétbodony, Patak és Szátok közel 15 millió, míg Csesztve pontosan 15 millió forintból vásárolhat új gépjárművet. 

A pályázatnak köszönhetően Borsosberényben az önkormányzat hamarosan elindíthatja a falugondnoki szolgálatot. 

– Az önkormányzat hosszú évek óta nem rendelkezik gépjárművel. Kihasználatlanság miatt eladták a rendelkezésre álló tizennyolc fős kisbuszt, mivel a környékbeli településekről bejáró iskolások szállítását sikerült menetrend szerinti autóbuszjáratokkal biztosítani. Továbbá nehézséget okozott, hogy a járművet csak D kategóriás jogosítvánnyal rendelkező sofőr vezethette, és sokszor nem találtak buszvezetőt – mondta el hírportálunknak Molnárné Gere Rita. 

A község polgármestere hozzátette: – A Magyar Falu Program pályázatán nemrégiben sikerült forrást elnyernünk a tanya- és falugondnoki szolgálat létrehozásához szükséges kisbusz megvásárlására, aminek nagyon örülünk. A szolgálat létrejötte azért is fontos számunkra, mert nagy segítséget jelent majd a mindennapokban. Ezáltal többek között segíthetünk azoknak a rászoruló betegeknek eljutni a szakrendelésekre, akik mozgásukban korlátozottak, és az időseknek a gyógyszer kiváltását is meg tudjuk így oldani, amelyet eddig a polgármester saját gépjárművével, vagy a hivatalsegéd menetrend szerinti autóbusszal tudott elvégezni. 

Szátokon már közel tizennégy éve működik a tanya- és falugondnoki szolgálat, azonban azóta nem történt járműcsere. Pacsa Szilvia, a község polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy a kisbusz javítási költségei egyre magasabbak voltak, ezért már korábban is nyújtottak be pályázatot, de csak most sikerült elnyerniük a támogatást. Mint mondta, a szolgálat fontos szerepet tölt be a falu életében, hiszen egyebek mellett segít az ebédszállításban, a gyógyszerkiváltásban, az emberek egészségügyi intézménybe való eljutásában és a bevásárlásban is, hiszen a községben nincs bolt. 

Csesztvén szintén évek óta működik a szolgáltatás. – A településen eddig szociális társulásban működött a tanya- és falugondnoki szolgálat, azonban várhatóan júliustól megszűnik a társulás. A pályázat által azonban Csesztvén továbbra is működik majd a szolgáltatás, és a korábbi feladatokat is ugyanúgy ellátják – mondta Kalmár Attila, hozzátéve, hogy a jelenlegi jármű rendkívül szervizigényes, ezért bíznak benne, hogy minél hamarabb meglesz az új kisbusz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában