Építészeti értékeket mentenek

2022.05.18. 19:55

Palóc kontyos ház újul meg a Nagyapám Háza program révén Szúpatakon

Amint arról már beszámoltunk, az Aszú-völgyi Palócok Térségfejlesztő, Hagyományőrző és Turisztikai Egyesület azért alakult, mert tagjai szívügyüknek tekintik a palóc kontyos házak megmentését. A Szúpatakon található épületek egyidősek Hollókő házaival.

Gulyás Edina

Augusztusban kezdenek hozzá a munkálatokhoz

Forrás: NMH/V.L.

Az evangélikus templom környékén hét ház áll, némelyik még lakott, de vannak lakatlanok is. Utóbbiból jelenleg három ház áll a szervezet tulajdonában. – Egyesületünk megalakulása óta keresi a lehetőséget a szúpataki házak megmentésére. Pályáztunk már a Teleki Alapítványhoz, de tudtunk a Nagyapám Háza programról is – tájékoztatott Viczián László elnök. 

A Nagyapám Háza program olyan képzés, ahol egy népi műemlék épület, parasztház felújítása során a résztvevők megismerkedhetnek a tradicionális építészet értékeivel, a hagyományos építészeti technológiákkal. Az idén 10 éves mester-inas képzés alkalmat teremt a programban részt vevő mesterek és fiatalok, érdeklődők együttműködésére. Olyan hasznos alkotómunkát végeznek a felújítása közben, mellyel gyarapíthatják tudásukat, közvetlen tapasztalatot szereznek a népi építőmesteri munkáról. Számtalan helyszínen zajlottak már sikeres táborok és felújítások, melyekről bővebben a nagyapamhaza.com honlapon lehet tájékozódni. 

– A Nagyapám Háza programmal egy Facebook-bejegyzés révén kerültünk kapcsolatba. A legutóbb megvásárolt házról adtunk hírt – fejtette ki Viczián László. – A program egyik mestere, Takács Martin azonnal felvette velünk a kapcsolatot. Több megbeszélés és állapotfelmérés után jutottunk el idén április 28-án az úgynevezett táborbörzéhez, amely során bemutattuk a települést és az épületet, amelyet a fenti program segítségével újítunk meg. 

Mint mondta, idén augusztusban egyhetes tábort szerveznek Szúpatakon. Az azon részt vevő szakemberek és érdeklődők közreműködésével megvalósul az egyik ház felújítása. Emellett tartalmas szabadidős programokon keresztül a táborozók megismerhetik Nógrád megye nevezetességeit is. 
– A Nagyapám Háza mestereivel hosszú távú együttműködést tervezünk, ugyanis a tulajdonunkban lévő három épület mindegyikét szeretnénk bevonni a programba.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában