Épített örökség

2022.02.24. 06:55

Egyesület is alakult a szúpataki kontyolt nyeregtetős házak megmentéséért

Szúpatakon, Bátonyterenye egyik legkisebb településrészén már kevesen élnek, azonban a helyieknek és az innen elszármazottaknak is fontos, hogy megőrizzék hagyományaikat és épített örökségüket. A hollókőihez hasonló palóc kontyos házak megmentéséért, a városrész felvirágoztatásért egyesület alakult, ami az önkormányzattal együttműködve tevékenykedik.

Gulyás Edina

Az Aszú-völgyi Palócok Térségfejlesztő, Hagyományőrző és Turisztikai Egyesület öt évvel ezelőtt alakult. A tagok közül életvitelszerűen kevesen élnek már a városrészen, azonban szívügyüknek tekintik a palóc kontyos házak megmentését.  A Szúpatakon található épületek Hollókő házaival egyidősek. Az evangélikus templom környékén hét ház áll, ezek közül van, amelyikben még élnek, és vannak lakatlanok is. Ez utóbbiból 3 ház van jelenleg egyesületünk tulajdonában – tájékoztatott Viczián László elnök. 

Mint mondta, az első ingatlant Zichy László ajándékozta a szervezetnek, aki a 80-as években vásárolta meg azt. Az úr Szentkúton, a ferences szerzeteseknél tanult, innen a kötődése a helyhez. Egy alkotóházat tervezett kialakítani az épületben, amelynek a felújítási építészeti terveit is az egyesületnek adta, mivel a Somogy megyei Nágocson visszakapta a Zichy család egyik kastélyát, amelynek renoválásában részt vesz.  Szúpatak távolsága a Nemzeti Kegyhelytől mindössze 800 méter, a remetebarlangot rejtő, Meszes nevű hegy másik oldalán található. A közeli erdők remek túrázási lehetőséget biztosítanak, csodálatos kilátással a Mátrára, így az idelátogató turisták számára szeretnénk egy pihenőhelyet kialakítani. Mindezt a környezet rendezésével, a palóc hagyományok őrzésével, a népi építészeti emlékek felújításával tervezzük – fogalmazott Viczián László, aki azt is hozzátette:

A tulajdonunkban lévő házak közül az egyikben egy palóc konyhát, a másikban falusi szálláshelyet, a harmadikban pedig Zichy úr nyomán, egy alkotóházat szeretnénk létrehozni szövőszékekkel. Folyamatosan keressük a pályázati lehetőségeket, működésünket a személyi jövedelemadó felajánlható egy százalékából, önkormányzati támogatásból, illetve a tagok adományaiból finanszírozzuk. 

Szúpatakon a faluközpont még őrzi a 19–20. század fordulójának hangulatát 
Fotó: Hüvösi Csaba

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere arról számolt be, hogy 2010-ig Szúpatak méltatlanul elfeledett része volt a városnak. Ezen igyekezett változtatni a jelenlegi városvezetés különböző infrastrukturális fejlesztések megvalósításával. Utak aszfaltozásával, felújításokkal, egyebek mellett a ravatalozó korszerűsítésével teszik élhetőbbé a településrészt.  Nagyon jó és összetartó közösség található Szúpatakon, akik sokat tesznek a helyi értékek védelméért, lakókörnyezetük rendezéséért. Kevesen élnek már itt, de fontos számukra hagyományaik és épített környezetük megóvása – hangsúlyozta Nagy-Majdon József. A városvezető hozzátette:

A városrész hasonló kondíciókkal rendelkezik, mint Hollókő. Bátonyterenye legkülönlegesebb gyöngyszemei az itt található palóc kontyos házak, amelyek megmentésében az önkormányzat lehetőségeihez mérten együttműködik az egyesülettel. Hozzátette: mindezeken túl különböző rendezvényekkel is igyekeznek bekapcsolni Szúpatakot a város vérkeringésébe. A koronavírus-járványt megelőzően itt tartották a városi szüreti mulatságot, legközelebb, február 25-én pedig falusi disznótorost szerveznek. 

Önkéntes munkára buzdítanak, értékeket védenekAz Aszú-völgyi Palócok Térségfejlesztő, Hagyományőrző és Turisztikai Egyesület 2016-ban tíz taggal alakult. A legfontosabb feladatuknak a palóc kontyos házak megőrzését és a település rendezését tartják.  A város önkormányzatával hosszú távú együttműködési megállapodást kötöttünk, ennek értelmében támogatják céljainkat, amit az azóta eltelt idő is igazolt – tájékoztatott Vi­czián László, aki azt is hozzátette, hogy az elmúlt években rendszeresen tartottak faluszépítő rendezvényt, önkéntes munkával kaszáltak, több konténer szemetet szedtek össze, amit az önkormányzat szállíttatott el. 
Mint mondta, felvették a középiskolákkal is a kapcsolatot, két gimnáziummal van a közösségi szolgálat fogadására együttműködési megállapodásuk, ugyanis szeretnék a gyerekeket is bevonni az önkéntes munkába. Szívesen fogadják adószámukra a bevalláskor felajánlható egy százalékokat is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában