Érettségi

2022.05.02. 19:44

Közel nyolcszáz nógrádi diák vizsgázott hétfőn a magyar írásbelin

Hétfőn reggel a magyar nyelv és irodalom írásbelivel kezdődött el az idei tavaszi érettségi időszak. Ezen tantárgyból szűkebb hazánkban 748-an közép-, 37-en pedig emelt szinten adtak számot tudásukról.

Gerhát Karina

Feszült percek a feladatok kiosztása előtt a salgótarjáni Bolyai gimnáziumban

Forrás: H.M., NMH

A magyar­érettségire közép- és emelt szinten is egyaránt 240 perc állt rendelkezésre, maximum 100 pontot lehet elérni. Két különböző feladatlapot kellett megoldaniuk a diákoknak. Az elsőre 90 percet kaptak, amely egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból állt. Utóbbinál két típusból kellett egyet választani: egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben. A második feladatlap megoldására 150 percet kaptak az érettségizők. Egy műértelmező szöveget kellett megírniuk, 400–800 szóval. Szintén választhattak egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű összehasonlító értelmezése között. A nógrádi diákok legtöbbje a szövegértési részt az előző évek feladatsoraihoz képest nehezebbnek tartotta.

Kedden a matematika írásbelik következnek. Juhászné Janik Beatrix, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikum igazgatója portálunknak elmondta: Salgótarjánban a legtöbben idén intézményükben érettségiznek. A 95 végzős diákjuk mellett ugyanis a 11. évfolyamosokkal együtt – akik leginkább idegen nyelvből tesznek előrehozott vizsgát – 60-ra nőtt az érettségizőik létszáma. 

Az iskola a kormányhivatal által kijelölt intézményként további száz ember érettségi vizsgáját bonyolítja le emelt és középszinten a tavaszi érettségik ideje alatt. A 260 érettségiző mellett májusban, illetve júniusban szakmai vizsgát és ágazati alapvizsgákat is szervez a technikum. 

Megkérdeztük: Milyen volt a magyarérettségi?

Torják Gerda – A szövegértési feladatokat nehezebbnek találtam, mint amilyeneket gyakoroltunk. Az érvelés viszonylag könnyű volt, kézenfekvő témát kaptunk, az mellett vagy ellen kellett érvelni, hogy a digitális világban fontosak-e a memoriterek. Emelt szinten angolból és történelemből fogok érettségizni, utóbbit találom a legnehezebbnek. 

Tóth Armand – Viszonylag könnyűnek vélem a magyart, a szövegértés része volt számomra egy kicsit nehezebb, de az sem fogott ki rajtam! A szövegalkotási feladatnál az érvelést választottam, majd azt követően Szabó Magda Ezüstgolyó című novelláját elemeztem. Összességében úgy gondolom, jól sikerült az első nap. A matematika az, amitől a legjobban tartok. 

Domonkos Dominika – A szövegértés résznél nem teljesen erre számítottam, számomra nem voltak könnyűek a feladatok. A többi nagyjából ugyanolyan nehézségű volt, mint az előző években. A választható részeknél az érvelés, illetve a novellaelemzés mellett döntöttem. Matematikából fogok emelten érettségizni, de a szerdai történelemtől félek a legjobban. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában