SÍnen

2022.05.01. 13:07

Ipoly völgyében zakatolt a „Nógrádi gyors”

Vasárnap reggel, nyolc óra előtt öt perccel különvonat indult a balassagyarmati vasútállomásról, és az Ipoly-völgyében zakatolva meg sem állt a felvidéki Losonc városáig.

H.H.

Forrás: M.R., NMH

A civil kezdeményezés nem titkolt célja a határon átnyúló vonalon a személyszállítás újraindítása. A három kocsiból álló szerelvényre a szép tiszta, tavaszi reggelen sorra szálltak fel az utasok. Kisgyermekes családok, kirándulni vágyó idősebb párok. 

A motorkocsi mellett a főszervező, az Ipoly Túra Egyesület képviseletében Olexa Miklós elnök beszélgetett a túrára induló emberekkel.  Elmondta, a különvonatos utazás legfontosabb célja bebizonyítani, hogy igenis életképes a nógrádi vonalon a személyszállítás, a százharminc éve megnyitott vasút méltán megérdemli, hogy újra feléledjen itt a közlekedés. Jelenleg Ipolytarnóc a végállomás, ám mind magyar, mind szlovákiai oldalon komoly egyetértés mutatkozik abban, hogy egészen Losoncig zakatoljanak a jövőben a BZ-motorvonatok, mi több, a Drégelypalánk és Ipolyság közötti 6,3 kilométeres szakaszon is tervezik a sínek újrafektetését. Az elnök hozzátette, az együttműködéshez az Ipoly-völgyében található városok, így Szécsény is, valamint huszonkét térségi község is csatlakozott.

A május elsejei kirándulás további részében Losoncon, a zsinagógában megnyílt a balassagyarmati 1. Kerékpár Múzeum történeti kiállítása, illetve a felvidéki házigazdák tóparti majálisra várták a folyó túlpartjáról érkezett vendégeket, akik közt akadtak, akik a mintegy ötven kilométeres távolságot biciklijük nyergében tették meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában