Védett állatok

2022.05.16. 06:50

Élőhelyük megóvásával tesznek a gőtékért és a békákért Nógrád megyében is

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei régóta kutatják megyénk kétéltű faunáját. Bizonyára kevesen tudják, hogy szűkebb hazánkban is vannak kiemelkedő értékek. Magyarországon ritka, a Mátrában mégis előfordul például az alpesi gőte. Egyebek mellett ezen fokozottan védett faj megóvása érdekében valósított meg egy programot az igazgatóság.

Gulyás Edina

Közel kétszáz mesterséges pocsolyát, kisvizes élőhelyet alakítottak ki az elmúlt évben Heves és Nógrád megyében

Forrás: NMH | Fotó: G. E.

A Mátra, a Keleti-Cserhát és az Ipoly-völgy vizes élőhely-hálózatának fejlesztése, állapotának javítása és új élőhelyek létrehozása volt annak a programnak a célja, amit pályázati támogatással valósított meg az elmúlt időszakban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Közel kétszáz mesterséges pocsolyát, kis-vizes élőhelyet alakítottak ki az elmúlt évben Heves és Nógrád megyében, ezek közül sok a Mátrában, a Cserhátban és a Ipoly-völgyben található. Az eredmény nem váratott magára, tavaszra nagy részük feltöltődött vízzel és az ellenőrzések alkalmával szinte mindegyikben felfedeztek valamilyen kétéltűt. Megtalálható az alpesi mellett a pettyes gőte, a foltos szalamandra, a barna varangy, az erdei és a gyepi béka, valamint a sárga hasú unka is. A jövőben nincs más dolguk a szakembereknek, mint karban tartani az általuk kialakított élőhelyeket. 

– Az igazgatóság szakemberei hosszú évek óta kutatják Nógrád megye és a Mátra kétéltű faunáját. Vannak ugyanis kiemelkedő értékek a területen, amelyeket sok veszély fenyeget – fogalmazott Molnár Márton természetvédelmi őr, hozzátéve: – Az alpesi gőte fokozottan védett faj, hazánkban igen ritkán fordul elő. Azonban az Északi-középhegység legmagasabb pontjain, így a Mátrában is komoly állománya él. 

Mint mondta, más kétéltűek is megtalálhatóak a megye magasabban fekvő területein. Azonban azokat sok veszélyeztető tényező fenyegeti. Ezek közé sorolható az éghajlatváltozás. Az utóbbi években egyre hosszabbak a száraz nyári periódusok, ezek során kiszáradnak a pocsolyák, amelyek a békák és a gőték jelentős részének szaporodási helyéül szolgálnak. Ennek következtében a lárvák nem tudnak kifejlődni és elpusztulnak. 

– Az éghajlatváltozás, a szaporodási időszakban jelentkező csapadékhiány, a nyári hőhullámok mellett eleve alacsony a természetes kis-vizes élőhelyek száma, a helyzetet pedig tovább rontja a kevésbé természetszerű erdőgazdálkodási tevékenységek folytatása. Továbbá az is problémát okoz, hogy az állatok az utakon kialakuló pocsolyákba is előszeretettel petéznek, amik a járműforgalom miatt pusztulnak el – közölte Molnár Márton. – A kétéltűek védelme érdekében valósította meg a programot a nemzeti park, részben azért is, hogy az utak mellett megfelelő számú alternatív szaporodóhelyek is rendelkezésre álljanak a célfajok számára.

A forráslápokat kerítéssel óvják a vadaktól | A kis-vizes élőhelyeken túl a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei olyan különleges és ritka élőhely-típusokat is igyekeztek megvédeni a programban, mint a természetes forráslápok. – Ezek esetében az a probléma, hogy erdeinkben túl nagy a vadállomány. Nagyobb, mint amit egy terület el tud tartani, így túlzott legelésükkel és taposásukkal tönkreteszik azt az állatok – fejtette ki Molnár Márton, aki arra is kitért: – Ezt megelőzendő több helyszínt is vadkárelhárító kerítéssel vettünk körbe. Ennek köszönhetően a jövőben helyreállhat ezeken a területeken az ott őshonos növényzet. Mint mondta, különleges fajok, mások mellett a hegyi perje és a csermely-aggófű is ezeken a forráslápokon fordul elő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában