Programajánló

2022.04.14. 19:50

Tartalmas programok várnak húsvét alkalmából mindenkire Nógrád megyében

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben szűkebb hazánk településein szinte kivétel nélkül elmaradtak a színes, izgalmas húsvéti programok. Idén azonban számos helyszínen ismét várják az érdeklődőket.

Munkatársainktól

Hollókőben még mindig a régi tradíciók szerint locsolkodnak

Forrás: Hüvösi Csaba/NMH Archívum

Összegyűjtöttünk néhány izgalmas programot a húsvéti hosszú hétvégére.

Balassagyarmat 

Április 18-án, húsvéthétfőn 10 órakor nyitja meg kapuit a Tekergő KRESZ Park és Játszótér. A nap folyamán ingyenes programokkal várják a családokat – a Vizy Zsigmond utca 1. szám alatt –  a város új szabadtéri helyszínén. A szervezők kérik, hogy a bicikliket, a futóbringákat, a rollereket, továbbá a kismotorokat senki se felejtse otthon! Napközben ugrálóvárak, lufihajtogatás, rajzverseny, arcfestés, húsvéti kézműves foglalkozás, kisvonatozás, rendőr-, tűzoltó- és kukásautó bemutató, továbbá különféle árusok várják a helyszínre érkezőket.

Bárna 

Húsvét hétvégéjén két napon is szerveznek programokat a településen. Oravecz Roland, a község polgármestere elmondta: tavaly hagyományteremtő szándékkal Bieber József, a helyi plébánia kormányzója a Kálvária-dombon mutatta be a nagypénteki liturgiát. A tervek szerint ez idén sem lesz másként, a szertartás 15 órakor kezdődik. Vasárnap az ünnepi szentmisét az önkormányzat udvarán fogja celebrálni Bieber József. Ezt követően az iskolások ünnepi műsorát tekinthetik meg az egybegyűltek, majd a családok és a gyermekek közösen kutathatják fel a húsvéti nyuszi által korábban elrejtett tojásokat a hivatal és az óvoda udvarán.

Buják 

Már javában készülnek a húsvétra a település lakói. Borbély Gábor, a falu polgármestere hírportálunk érdeklődésére elmondta, hogy két egész napon keresztül programokkal várják a helyieket és a környékbelieket.
– Április 16-án, nagyszombaton, 8 óra 30 perctől 14 kilométeres túrát szervezünk a Szent Márton-szobortól, majd az esti órákban, 19 órától feltámadási ünnepi nagymisét és körmenetet tartunk a Szent Márton-templomban – közölte Borbély Gábor. 

A faluvezető hozzátette: húsvétvasárnap sem maradhat programok nélkül. Ezt a napot szintén ünnepi nagymisével és körmenettel kezdik a helyi templomban, majd 14 órától várják az érdeklődőket az Eszterházy Közösségi Tér rendezvényi területén.
A polgármester arra is kitért, hogy lesz egyebek mellett tojáskereső verseny, hagyományos locsolkodás kútvízzel, valamint zenés-táncos műsorokkal is szórakoztatják a vendégsereget. 
Ezen túlmenően lehetőség nyílik a kézműveskedésre, a különböző foglalkozásokon való részvételre, illetve népi játszóház és kézműves termékek is várják majd a helyszínre érkezőket.

Hollókő 

Idén négy napon át tartó rendezvénysorozattal készülnek a szervezők a világörökség listáján is szereplő faluban. Április 15-e, nagypéntek és április 18-a, húsvéthétfő között számos programmal várják az érdeklődőket. Nagypénteken mindenki ingyenesen vehet részt a rendezvényen, nagyszombattól pedig hét éves kor felett belépőjegy ellenében látogatható. A programsorozat első napján kézműves kirakodóvásárt, tojásfestő foglalkozást szerveznek az Ófaluban, a Csalogató Táncházban pedig felidézik a hollókői böjti szokásokat. A 18 órakor kezdődő  igeliturgia előtt a torinói lepel történetével is megismerkedhetnek az érdeklődők. A négy nap folyamán a rendezvények párhuzamosan zajlanak majd az Ófaluban, a várban és a Pajtaárok színpadon. Ezen idő alatt gasztronómiai és hagyományőrző programokkal egyaránt várják a helyszínre érkezőket. Húsvéthétfőn pedig idén sem maradhat el a nagy locsolkodás.

Ipolytarnóc 

A négynapos húsvéti ünnepre színes programkavalkáddal készül az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület is. Április 15-én, nagypénteken 11 órakor a Lombkorona ösvény Tuzson-tornyánál nyitják meg a rendezvénysorozatot. Április 15. és 18. között a kisebbek szülői felügyelettel izgalmas tojáskeresésre indulhatnak. Április 16-án, szombaton 10 óra 45 perctől tematikus túrára hívják az érdeklődőket. Húsvétvasárnap, illetve húsvéthétfőn pedig kisállat simogatóval, parázson sült malomkaláccsal, sátoros kézműves foglalkozásokkal és őstermelői vásárral várják a helyszínre érkezőket.

Mátranovák 

A faluban is szerveznek programot a feltámadás ünnepéhez kapcsolódóan. A Nováki húsvétoló címet viselő rendezvény április 17-én, vasárnap 15 órakor kezdődik egy zenés sétával, amely a Május 1. Művelődési Háztól indul a templomkertbe. Ott kicsik és nagyok közösen vehetnek majd részt a tojáskereső „expedícióban”, de megtekinthetnek egy hagyományos locsolkodást is. Emellett a Mante Néptánccsoport tagjai ropják majd a muzsikára, illetve egy közös húsvéti örömtáncba is bekapcsolódhatnak az érdeklődők. Az ünnepi szentmise 18 órakor kezdődik.

Ságújfalu 

A helyi Szent László Közösség április 17-én, húsvétvasárnap 17 óra 30 perckor mutatja be a Pilátus pere című előadását a helyi templomban. A színdarabot Dénes Katalin, a társulat elnöke írta, ugyanis rabul ejtette Popper Péter: Pilátus testamentuma című könyve.

Salgótarján-Somoskő 

Április 16-án, szombaton Somoskői Húsvéti Sokadalom és Piknik névvel rendeznek programokat a Somoskői Kirándulóközpontban. 10-től egészen 16 óráig kézműves vásárral várják az érdeklődőket. A nap folyamán kézműves foglalkozásokkal, gyermekműsorral, túrával, családi játékokkal, tojásfaállítással kedveskednek a helyszínre érkezőknek.

Új helyszínre költözik a rendezvény – A Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont, a Salgótarjáni Városfejlesztő és Turisztikai Kft. közreműködésével változatos programokkal készül a gyerekeknek április 17-én, vasárnap. A „HúSvéTi zsongás” idén új helyszínre, az eresztvényi erdőbe költözik, oda várják a kicsiket és nagyokat egyaránt, a délelőtt 10 órától kezdődő programokra. – A nap során számos újítás várja az érdeklődőket több mint 20 féle játékkal, foglalkozással – mondta el a Nool.hu érdeklődésére Balogh Katalin. A Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: a legügyesebb kisnyuszik egy játékos ügyességi versenyen vehetnek részt, valamint a népi ügyességi játékokat, például a hordólovaglást is kipróbálhatják. A hagyományos programokból sem lesz hiány, többek között írókázás és tojásfadíszítés várja a kicsiket, a VictoryArt közreműködésével pedig mesés ajtódíszt készíthetnek. 11 órától a nyuszi aerobik foglakozáson ugrándozhatnak a gyerkőcök, míg a rendezvényt 13 órától a Csillag születik című tehetségkutató műsorban megismert Kovácsovics Fruzsina interaktív gyerekműsora zárja. A helyszínre való kijutást a kisvonat segíti. A két óránként közlekedő szerelvényre először 9 óra 30 perckor pattanhatnak fel az utasok a Balassi Bálint Megyei Könyvtárnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában