Gondoskodás

2022.03.27. 11:29

Háborúban hátrahagyott állatokon segítenek a pásztói mentőkutyások

Eltűnt személyek felkutatásában vesznek részt, kutyákat képeznek ki, valamint az ukrán háborúból kimenekített állatokon is segítenek a pásztói kutyás egyesület tagjai.

Nagy Orsolya

Forrás: Archív fotó | NMH

Folyamatosan segítenek az orosz–ukrán háború miatt árván maradt állatokon a HELP Mentőkutyás Egyesület tagjai, valamint a helybéliek is. Bernát Zsolt, az egyesület vezetője portálunknak elmondta, hogy lehetőségeikhez mérten továbbra is igyekeznek rendszeresen segíteni a bajba jutott állatokon, és mindent megtesznek azért, hogy a kutyák gazdára leljenek. 

Nemrég például a pásztói és a környékbeli állatvédők által összegyűjtött tápadományokat szállították az ukrán határra. Az Ukrajnában lévő menhelyek megsegítésére összeállított adománycsomagban több mint 500 kilogramm táp, valamint nagy mennyiségű konzerv gyűlt össze az árván maradt állatoknak. 

– A háború elől menekülők nem tudták magukkal hozni kedvenceiket. Rengeteg az elhagyott állat, ezért gyűjtött városunk és a környékbeli települések lakói eledelt a részükre. Ezenkívül városunk elismert állatorvosa jelentős mennyiségű chipet és oltóanyagot ajánlott fel saját készletéből – közölte Bernát Zsolt közösségi oldalán, aki példaértékűnek nevezte az összefogást. 

Ezt követően több alkalommal is a határra utaztak az egyesületből, és a kinti menhelyekről szállítottak kutyusokat itthoni ideiglenes befogadókhoz. Ezek az ebek tovább is jutottak egyebek mellett olasz, német, angol és egyéb más országból származó befogadókhoz a magyar, menhelyes kutyákkal együtt. Bernát Zsolt számára lenyűgöző volt látni azt a szervezett, koordinált, önzetlen munkát, amit az emberek végeztek, és hálás azért, hogy a részese lehetett az összefogásnak. 

A napokban az egyesület és pásztói lakosok egyébként szintén több kutyán is segítettek, amely során Ukrajnából tíz ebet mentettek ki, de újabb tápszállítmánnyal is támogatták az állatokat. Az egyesület egyébként már évek óta működik a településen, és a gazdátlan, bajba jutott állatok támogatásán túl rendszeresen részt vesznek különböző mentésekben is. A közelmúltban például többször is előfordult, hogy eltűnt személy felkutatásában vettek részt. Ezen túlmenően kutyaiskolát is működtetnek a városban lévő Kishegyen hetente több alkalommal, valamint gyakran szerveznek közös egyesületi tréninget is. 

Folyamatosan képzést tartanak, nélkülözhetetlen az utánpótlás | Korábban portálunknak az egyesület két tagja, Bernát Zsolt és Safranka Sándor úgy fogalmazott, hogy a kiskutyák nevelését már pár hónapos korukban el kell kezdeni. A megfelelő kiképzés akár két évig is eltart. A két vezető kifejtette: egy mentőkutya tízéves kora körül már nyugdíjba vonul, így az utánpótlás nélkülözhetetlen az egyesület számára. A HELP kutyáit egyébként a rendőrség által elfogadott szabályzat alapján képezték ki gazdáik a különböző feladatokra, így ők akár területkutatásra, személykövetésre és tetemkeresésre is alkalmasak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában