utolsó remény

2020.03.06. 16:45

Nógrád megyében a legrosszabb az állatmenhelyek helyzete

A balassagyarmati San Lazaro Állatvédő Alapítvány munkatársai egész évben azon dolgoznak időt és energiát feláldozva, hogy megoldják a gazdátlan állatok problémáját.

Kakuk Klaudia

Rengeteg olyan kutyát kell menteniük, amiket kitesznek az út mellé Fotó: Hegedűs Márk

Az utóbbi másfél hónapban rengeteg negatív fordulat történt az alapítvány életében. Veszélybe került a gazda nélkül maradt, kóbor ebek megmentése, ugyanis ideiglenes befogadók és menhely nélkül az állatok elhelyezése jelenleg bizonytalan. Az állatvédők több helyről is próbáltak támogatást kérni, de eddig nem kaptak választ. Telephely híján az ivartalanítási költségeket átvállaló állami támogatástól és az adó 1 százalékától is elestek.

– Egyelőre teljesen kilátástalannak érzem a helyzetünket, hiszen olyan évkezdésen vagyunk túl, amilyenre eddig még nem volt példa. Általában egy év alatt nem adódik ennyi problémánk, mint most az év elején. Idén már a hetedik kutya kerül kórházba. Segítség és adományok híján az állatorvosi ellátás költségeit saját forrásból próbáljuk finanszírozni, ahogy a befogadott állatok élelmezését, gyógyszerezését is – mondta Dallos Szilvia, a San Lazaro Állatvédő Alapítvány alapítója. Hozzátette: a probléma egyik megoldását a balassagyarmati állatmenhely mihamarabbi megvalósulásában látják. Addig a minimális adományokra és önerejükre próbálnak támaszkodni.

Rengeteg olyan kutyát kell menteniük, amiket kitesznek az út mellé Fotó: Hegedűs Márk

– A gondok alapvetően a felelőtlen állattartásból indulnak ki. Úgy tűnik, hiába hívjuk fel erre az emberek figyelmét évről évre a felvilágosító és oktató programokkal, az állatvédelmi törvény megismertetésével. Ennek ellenére rengeteg olyan kutyát kell menteniük, amiket – akár a kölykeikkel együtt is – kitesznek az út mellé. Az így talált házi kedvencek közül sajnos tíz kutyából csak kettőben található egyedi azonosító jel, csip. Egyre több olyan kutya is van, amelyeket a saját gazdáiktól kell megmenteni, mert azok különböző okokra hivatkozva altatásra ítélik ebeiket – hangsúlyozta az állatvédő.

Az állatvédők véleménye szerint a csipezéssel és az ivartalanítási akciókkal pár év alatt vissza lehetne szorítani az utcán kóborló és a gyepmesteri telepekre bekerülő gazdátlan kutyák és macskák számát. Az egyesület tagjai reménykednek a helyzet mielőbbi megoldásában és a balassagyarmati állatmenhely megvalósulásában, amely anyagi gondjaikon is segítene.

Nógrádban a legrosszabb a helyzet

Egy felmérés alapján Nógrád megyében a legrosszabb a menhelyek helyzete – a rendelkezésre álló férőhelyek folyamatosan fogynak a salgótarjáni állatmenhelyen is, ezért ideiglenes befogadók és más megyék szervezetei segítenek, hogy egy időre biztonságban legyenek az utcáról befogott ebek. – A gyarmati térségből idén öt befogadóból három családnál állapították meg a parvovírus jelenlétét, ami még nehezebbé teszi a helyzetünket, hiszen ők egy évig nem tudnak állatokat fogadni. Várjuk az önkéntesek jelentkezését erre a feladatra is – hívta fel a figyelmet Dallos Szilvia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában