életmentők

2020.05.22. 19:50

Orrukat követik a hős pásztói mentőkutyák

A pásztói HELP Mentőkutyás Egyesület tavaly óta a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségének tagjaként vonul eltűnt személyek keresésére. Német juhászkutyáik nem egyszer bizonyították már az éles bevetéseken: nincs olyan rejtekhely, ahová ne vezetnék el gazdáikat…

Palchuber Kinga

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Miközben a kishegyi kutyakiképző pálya környékén Bernát Zsolt és Safranka Sándor, az egyesület kutyavezetői nyomot fektettek és szagmintát rejtettek el a hírlapunknak szánt bemutatóhoz, addig a HELP Mentőkutyás Egyesület tevékenységét közelebbről is megismerhettük.

– Az egyesületet idén harmadik éve alakítottuk meg Pásztón, amely máig tizenegy taggal működik. Sándorral töltjük be a kutyavezetői pozíciót, míg a többiek – akik egészségügyi dolgozóként állnak helyt a mindennapokban – az egyéb teendőkben nyújtanak segítséget csapatunknak. Nagy örömünkre tavaly óta a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségéhez (MMSZOSZ) is sikerült csatlakoznunk, így speciális felkészültségünk és ismereteink birtokában már hivatalosan is segíthetünk eltűnt, vagy bajba jutott személyek felkutatásában, megmentésében – kezdett bele a történetbe Bernát Zsolt, az egyesület vezetője.

Hozzátette: a személyfelkutatás rendőrségi felkérésre és irányítás mellett történik, ugyanis az MMSZOSZ együttműködésben áll az Országos Rendőr-főkapitánysággal. A szövetség jól összefogja az egyesületeket annak érdekében, hogy a felderítés során valódi előnyt jelentsen a részvételük.

Az MMSZOSZ tagszervezeteinek önkéntesei tavaly mintegy száz riasztáshoz vonultak ki országszerte. Az aktuális bejelentéseket egy zárt csoportban látják a közösségi oldalon, de egy saját applikáción is előhívhatók az eltűnések részletei. S mivel a mentésirányítási központ az aktív tagok helyzetét is látja az alkalmazásban, így értelemszerűen az adott esethez legközelebbi önkéntest kérik fel segítségül.

A HELP négy német juhászkutyáját a rendőrség által elfogadott szabályzat alapján képezték ki gazdáik a különböző feladatokra, így ők akár területkutatásra, személykövetésre és tetemkeresésre is alkalmasak.

– Tudni kell, hogy az eredmény nem csak akkor sikeres, ha a kutyák megtalálták az eltűntet. Éppolyan értékes jelzés kutatás közben az is, ha az ebek egy terület átvizsgálása során egyértelműen zárnak ki bizonyos helyeket, zugokat – ismertette a kutyavezető, aki az egyesületen belül két éve egy kutyaiskolát is elindított.

Elengedhetetlen a precízség
Fotó: L.B. / NMH

A kishegyi kutyakiképző pályán hetente háromszor közös egyesületi tréninget tartanak, míg heti kétszer a kutyaiskola iránt érdeklődőket várják a foglalkozásokra.

– A kutyaiskolában elsősorban engedelmességi és őrző-védő képzéseket folytatunk, bár jelentkeztek már olyan gazdák is, akik a személykereséssel is megpróbálkoztak. Ez azonban nagyon sok időt igényel, s csak a legelszántabb kutyások tartanak ki! – ismertette Bernát Zsolt.

Mint mondta: naponta több órát kell a kutyákkal foglalkozni ahhoz, hogy azok jól kiképzetté és biztonsággal bevethetővé váljanak a mentések alkalmával.

Az egyesület négylábúi kivételesek a tetemek felkutatásában is Fotó: L.B., NMH

– Az ebek részéről nagyon jó kondíciót, kiváló szaglószervet, bátor jellemet és önállóságot kíván, hogy alkalmas legyen munkakutyának és az emberéletek megmentésére – emelte ki a vezető.

A kiképzőtől megtudtuk, hogy egy mentőkutya tízéves kora körül nyugdíjba vonul, így az utánpótlás nélkülözhetetlen az egyesület számára. Már két kutyájuk is a nyolcadik évében jár, így jelenleg is folyamatban van, hogy újabb kölykökkel bővüljön a mentőcsapat. A kiskutyák nevelését már pár hónaposan érdemes elkezdeni, míg a megfelelő kiképzés akár két évig is eltart.

Jó kondíciót, kiváló szaglószervet, bátor jellemet és önállóságot kívánnak a feladatok Fotó: L.B., NMH

Beszélgetésünket követően a két kutyavezető németjuhászai – Fido, Tonyó és Gombóc – segítségével nyújtott bepillantást a közös munkába: az engedelmességi gyakorlatoktól a személykövetésen és a területkutatáson át egészen a tetemkeresésig.

A csapatjáték tagadhatatlan volt a kutya-gazda párosok között, s e kiváló összhangnak és a kutyák megtéveszthetetlen szaglásának köszönhetően az egyesület országszerte bevethető a mentésben és a felderítésben egyaránt.

Négy lábon érkezik a hatékony segítség, ha bajba került az ember

A HELP Mentőkutyás Egyesület területkutató, tetemkereső és mantrailinges kutyával is rendelkezik. Utóbbi a személykövetés mestere, az egyénre jellemző, egyedi szagokat képes követni.

– Az emberről lehulló hámsejteket és a levegőben maradó szagmolekulákat kutatják, így nemcsak a talaj felületén hagyott nyomvonal mentén haladnak, hanem a levegőben maradó illatfelhő alapján is keresnek. Egy erre kiképzett kutyával lakott területen is eredményesen lehet dolgozni – mondta Safranka Sándor.

Hozzátette: kutyáikat jutalmazáson alapuló tanulással és klikkeres gyakorlatokkal fejlesztik, hiszen ahol az emberi élet megmentése a tét, ott elengedhetetlen a precízség, ember és állat részéről is. – A hatékony „vadászathoz” fontos, hogy a gazda jól ismerje a kutyáját, hiszen minden kutya másképpen jelez, ha rátalált a keresett személyre – ismertette Safranka Sándor, akinek kutyái kivételesek a tetemek felkutatásában is. Az egyesület a járványhelyzet előtt olyan nemzeti vizsgát tett volna, amely igazolja, hogy kutya és gazdája bárhol bevethető a bajban, de a veszélyhelyzet elmúltával erre is sor kerül majd.

Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában