Értékesítették

2022.02.17. 11:25

Új tulajdonosra lelt az egykori salgótarjáni acélgyár területe

Érvényes és eredményes volt az a nyilvános pályázat, amely a felszámolás alatt álló Acélgyár Zrt. területének értékesítésére irányult – derül ki az Elektronikus Értékesítési Rendszer nyilvános adataiból.

Kéri István

Februárban talált új gazdára az egykori acélgyár épülete

Forrás: Ladóczki Balázs/NMH Archívum

Fotó: Ladoczki Balazs

Az összesen majdnem 350 ezer négyzetméternyi terület – maga az egykori gyárterület és több, a zrt. tulajdonában állt környékbeli ingatlan – 333 millió forintért kelt el. Egy évvel ezelőtt még 700 millió forintos minimáláron próbáltak új tulajdonost találni az ingatlanokra. Az akkor már összességében az ötödik, de néhány vagyontárgy esetében már a tizedik sikertelen próbálkozás volt az eladásra. 

A vasúti sínek jövője kérdéses

Van egy olyan vagyonelem is, mely az előző körben még szerepelt a lajstromban, most viszont már nem: a gyár előtti sínek területe, ennek sorsáról nincs információ. Az eljárás során az egyértelmű lett egy 1963-as dokumentum alapján, hogy a vágány a 11+01,99 szelvényig van a MÁV Zrt. tulajdonában, onnantól pedig a gyárhoz tartozott. 

Tehermentesen került az új tulajdonoshoz a terület

A terület klasszikus értelemben tehermentesen kerül az új tulajdonos birtokába. Azt ugyanakkor a pályázati dokumentációban is rögzítették, hogy környezeti teherrel számolnia kell az érdeklődőknek. Az eredményes pályázatról szóló közlemény február elején jelent meg, az adásvételi szerződés aláírása 30 napon belül megtörténik. 

Még csak sejteni lehet az új tulajdonos kilétét

Bár az Elektronikus Értékesítési Rendszer eljárásai – hasonlóan az egykori Karancs Szálló árveréséhez – anonim módon zajlanak, egy ritkán felbukkanó járulékos információ alapján a magyarországi hulladékkezelési szektor egyik, ha nem a legnagyobb foglalkoztatójaként működő cég lehet az új tulajdonos. Ennek megerősítését kérő levelünkre még nem reagált a vállalkozás. 

A szóban forgó, teljes körű hulladékhasznosítással foglalkozó cég egy időben több mint félezer partnert szolgál ki. Honlapjukon olvasható céljuk az, hogy 2030-ra ne csak Magyarországon, hanem egész Európában piacvezető vállalkozássá váljanak. A 32 éve működő, magyar tulajdonú és debreceni székhelyű, hazánkban 16 településen jelen lévő cég 37 országban érdekelt, több mint ezer munkavállalóval. A nyilvános adatok szerint 2021 első félévében 9 milliárd 851 millió forintos árbevételt és 1 milliárd forintos eredményt könyveltek el. 
Óriási költségeket emészthet fel – A hulladékkezelő cég tevékenységének végzéséhez vélhetően nem, de legalábbis más típusú hasznosításhoz képest biztosan kevésbé lesz szükséges a gyárterület szennyezett talajának cseréjére, ami a bő 20 hektáros területen egy grandiózus költséget jelentene. Egy bő két éve elkészült önkormányzati szakmai háttéranyag egy krakkoló erőművet vizionált a területre. Bár ez az anyag eredendően állami szerepvállalással számolt, az ilyen típusú energiatermelési céllal szintén közös nevezőn van a vállalkozás. Ettől függetlenül a hasznosításra alkalmassá tétel vélhetően így is jelentős költséget emészt majd fel, jó eséllyel többet is, mint amennyit a területért kifizetnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában