Farkas

2022.02.23. 19:50

Szétmarcangolt szarvastetemet találtak Nemti határában

Újabb állat tetemére bukkantak Nógrád megyében.

Gulyás Edina

Az elmúlt héten a Mátranovákhoz tartozó Mátracserpusztán sérült szarvas tévedt be egy lakóház udvarára. Feltehetően farkasok támadtak rá, és mindkét hátsó combjából jókora darabot megettek. A tetemből genetikai mintát vett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakembere, az objektív tények tárgyilagos értékelése érdekében. Az igazgatóság kiemelte: nem bocsátkoznak előzetes találgatásokba. 

A napokban, hétfőn reggel azonban újabb szarvas tetemét találták meg vadászok a közeli Nemti település határában. Letovai Zoltán, a helyi Cserepes Vadásztársaság vadászmestere arról számolt be, hogy a támadás módja arra enged következtetni: ez esetben farkasok tépték szét a dámszarvast. A védett ragadozóra jellemzően ugyanis hátul, a lágy részeken kezdték marcangolni a vadat, átroppantva a bordacsontot is, amire például a kutya nem képes.

– Az elmúlt időszakban több alkalommal is találtak muflon tetemeket a vadászok a környéken, amelyeket vélhetően szintén farkasok támadtak meg. Azonban ezekben az esetekben a száraz időjárás miatt nem maradtak értékelhető nyomok – fogalmazott Letovai Zoltán. – A hétfőn megtalált szarvasból a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakembere, valamint a tájegységi fővadász is mintát vett. 

Széll Istvánné, Nemti polgármestere arról tájékoztatott: hétfőn reggel 7 óra körül az önkormányzat tanyáján járt, ahol juhokat nevelnek. Arra figyelt fel, hogy a területtől nem messze, egy dombon nagy csapat varjú gyülekezik. 

– Közelebb mentem, hogy megnézzem mi ennek az oka, akkor láttam meg a mintegy hetven kilogrammos dámszarvas tetemét. A vad belső szerveit már megette valami, és a két hátsó combja is csontig volt rágva. Körülötte, jó tíz méteren lehetett látni az állatok közötti harc nyomait – hangsúlyozta a faluvezető. – Az állományunk közel száz anyajuhból áll. Márciustól kiengedjük a birkákat a legelőre. Az eset után azonban, komolyan tartunk attól, hogy a környéken ólálkodó farkasok,az összes jószágunkat elpusztíthatják. Van olyan lakó, aki már látta is a ragadozót, így egyre kevesebben bátorkodnak a környező erdőkben sétát tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában