Űzött vad

2022.02.15. 17:13

Farkasok támadhattak egy gímszarvasra Mátracserpusztán

Szokatlan eset történt Mátracserpusztán a napokban: sérült szarvas tévedt be egy kerítés nélküli lakóház udvarára, majd tovább állt. A helyi vadásztársaság vérebes utánkereső segítségével találta meg a vadat, melynek akkor már jártányi ereje sem volt. A kegyelemlövést követően láthatóvá vált, hogy az állat mindkét hátsó combjából jókora darab hiányzik. Feltehetőleg farkasok támadták meg.

Gulyás Edina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A helyi vadásztársaság elnöke tájékoztatott az esetről, amely szerint hétfőn a község mátracserpusztai településrészén egy idős hölgy sérült szarvast fedezett fel a kertjében, ami véleménye szerint azért tért be oda, hogy segítséget kérjen. Mire a vadásztársaság tagjai a helyszínre értek már eltűnt az állat, azonban rengeteg vér maradt utána. Azt követve a nyomába eredtek, majd 200 méter után vérebes utánkereső segítségét kérték

− fogalmazott Bodor Ernőné polgármester. 

Valószínűleg farkasok támadták meg

Figura Ákos Rubi nevű kutyájával érkezett a helyszínre, a bajorhegyi véreb az utolsó vérnyomtól elindulva mintegy 1300 métert követően beérte a beteg vadat. 

Hajszára már nem került sor, ugyanis a szarvasnak csak annyi ereje maradt, hogy felálljon. A kegyelemlövést követően láthatóvá vált, hogy mindkét hátsó combjából jókora darab hús, szinte a fele hiányzott

Ezen kívül az oldalán is harapásnyomok voltak – idézte fel érdeklődésünkre az esetet Figura Ákos, aki arra is kitért: – Nagy a valószínűsége, hogy farkasok támadták meg, ugyanis ha kóbor kutyák vették volna üldözőbe, azok a lakóházhoz is követték volna, hiszen nem tartanak az emberektől. Éppen azért menekült ide a szarvas, mert itt nyugalmat talált. 

Egyre több farkasról érkezik bejelentés

Mint mondta, munkája során nemcsak a megye, hanem az ország más területein is gyakran megfordul. A sérült vadat keresve más alkalommal is találkozott már olyan esettel, ahol feltehetően farkastámadás történt. Egyre több észlelés van a Mátra, a Bükk és a Börzsöny erdeiben is, és egyre több egyedről érkezik a bejelentés. 

Még nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a fenti esetben farkasok sebesítették meg a gímszarvast. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság illetékesei mintát vettek az állatból, annak vizsgálatát követően fény derülhet arra, valóban így történt-e 

– közölte Szebenyi László, a helyi Fénykő Vadásztársaság elnöke. – Azonban vannak olyan körülmények, amelyek erre engednek következtetni. Amennyiben kutyák támadtak volna, azok nem félnek az embertől, így a ház kertjébe is követték volna a szarvast. Az is a farkasokra jellemző, hogy hátulról közelítik meg a zsákmányukat, és a vadkamerák felvételein is egyre többször bukkan fel a védett faj. Mátracserpuszta közelében a hóban kilenc farkas nyomát találták meg a közelmúltban a nemzeti park munkatársai. 

Tavaly 23 juhot pusztítottak el

Szebenyi László arról is beszámolt, hogy a vadásztársaság tagjai nem első alkalommal észleltek hasonló támadásnyomokat elhullott állatokon. Korábban is találtak már három-négy napos tetemeket, amelyekkel feltehetően farkasok végeztek, ahogyan az elmúlt év augusztusában egy helyi gazda 23 juhát elpusztították, további tízet pedig megsebeztek.

Megszaporodtak a farkasészlelések hazánkban

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az utóbbi években megszaporodtak a farkasészlelések Magyarországon, ami nem csoda, hiszen az őshonos ragadozónak már újra állandó és szaporodó állománya van hazánkban. A fokozottan védett vad ritkán mutatja magát, tavaly decemberben mégis sikerült lencsevégre kapni Bárna közelében. 

Hírportálunkon azt is közöltük: néhány hete egy újabb videó is napvilágot látott, melynek feltöltője szerint szintén egy farkas szerepel. A Pásztó közelében készült felvételen egy nagy testű, kutyaszerű állat látható, ahogy áthalad a mezőn. Horkai Zoltán állatkoordinátor véleménye szerint ebből a gyenge minőségű felvételből nem lehet egyértelműen meghatározni a vad faját. A húsz éve farkasokkal foglalkozó vadállat-tréner hozzátette, hogy a terület közvetlen közelében biztosan vannak farkasélőhelyek, de a videón szereplőn állat nagyobb valószínűséggel egy házi kutya, mint farkas.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában