Törzshely

2022.02.10. 19:56

Élvonalbeli zenészek is felléptek a tarjáni rockerek egykori törzshelyén

Fennállásának rövid ideje alatt meghatározó szerepet vívott ki magának a nógrádi szórakozóhelyek között a salgótarjáni Hang-Ár, amelyet az elismert helyi zenész, Oláh Zoltán, Szürke alapított a kilencvenes évek végén. A hétköznapokon családias hangulat jellemezte a belvárosi rockkocsmát, de hétvégente az ország legjobbjai léptek fel a klubban.

Fodor Orsolya

Oláh Zoltán, Szürke az elmúlt évtizedek egyik legismertebb tarjáni zenésze, a képen fiával a salgóbányai rocktáborban

Forrás: NMH | Fotó: Hegedűs Márk

Elindult a Törzshely 2022 című játékunk, amelynek keretében Nógrád megye legjobb vendéglátóhelyeit keressük. a cukrászdáktól a borozókig, a lacikonyháktól a fine dining éttermekig, vagy éppen a rockkocsmákig. És ha már törzshelyek: készen álltok az időugrásra? Jó, akkor indulhatunk. 22 év vissza, a helyszín Salgótarján. Kezdődik a rockbuli!

Huszonkét esztendeje nyitott meg, és bő kétéves működése alatt a megyeszékhely egyik kedvelt vendéglátóhelyének számított a Hang-Ár, ahol rendszeresen tartottak koncerteket a „fémzene” rajongói számára. Az ország legjobbjai léptek fel itt, és hatalmas élménnyel gazdagították a közönséget. 

Az elismert zenészek már fél év alatt hazánk legjobb helyei között tartották számon a Hang-Árt, így nem is volt meglepő, hogy távoli megyékből is érkeztek a kíváncsi vendégek egy-egy buliba. Egyedülálló hangulata vonzotta a diszkókerülő fiatalokat, és a hangszórókból a cigarettafüstön átszűrődő igényes metáldallamok odabilincselték a boxokba a helyi rockerközösséget a hétköznapokon is. 

A rockkocsma egyik vonzerejét az adta, hogy bár egy város szívében működött, mégis ismerték egymást a vendégek. Senki sem volt egyedül, függetlenül attól, hogy magányosan indult el a szórakozóhelyre. 

Oláh Zoltánt, Szürkét, a Hang-Ár egyik alapítóját szinte mindenki ismeri. Ő volt az, aki megteremtette a hely lelkét és biztosította a minőségi feltételeket a zenéhez, valamint a kellemes légkörhöz. 

1999-ben létrehoztuk a Hang-Árt, mert nem volt akkoriban semmi ehhez fogható a városban, és ezzel egy időben alapítottuk meg a Szürkeállomány zenekart is. A rockkocsma sokkal rövidebb életűnek bizonyult, mint a mai napig sikeresen működő banda. A vendégek viszont nem felejtenek és máig rendszeresen megkeresnek, hogy mennyire jó lenne ismét beülni egy ilyen helyre, és tegyek ezért valamit – mondta Oláh Zoltán. 

A nyitás után az alapítók már három hónap elteltével érezték, hogy nagy sikert aratott az ötletük, és nemcsak a vendégek, hanem a fellépők is vitték a szórakozóhely jó hírét. Ennek az egyik oka, hogy – a profi hangosítás mellett – minden feltétel adott volt egy minőségi koncerthez is. A zenészek elindulhattak akár egy személyautóval is, mert nem kellett a saját felszerelésüket elhozni a buliba, és ezt értékelték is. 

Nem véletlenül fordult meg nálunk az egész magyar élvonal, az Eddától kezdve az Ossiánon át a Pokolgépig. Aki akkoriban számított a rockzenében, mindenki fellépett itt. Összesen 198 bulit tartottunk a bő kétéves működésünk alatt. Emiatt sok volt a távolról érkező vendégünk, akik vonattal utaztak hozzánk – mesélte a zenész. 

Mint mondta, negyedévente tehetségkutatókat is rendeztek a szárnyukat próbálgató zenészek számára, akiket szintén imádott a közönség. A Frivol zenekar egy ilyen megmérettetésen tűnt fel, és a gitárossal, Sulyok Zsolttal azóta is együtt zenélnek a Szürkeállományban. 

– Biztosan tudom, hogy lenne elég érdeklődő, ha ismét megnyitnánk egy hasonló helyet a városban. A negyvenes korosztálytól felfelé legalább 150–200 ember van, aki támogatná az ötletünket. Emellett a nyaranta megrendezett rocktáborban látom, hogy a tizenévesek is nyitottak az igényes rockzenére, és ismerik a nagy klasszikusokat, ami óriási dolog – árulta el Szürke. 

Hozzátette: jól mondta Schuster Lóránt, a P. Mobil atyja, hogy a rock örök és elpusztíthatatlan. 

Jelöld a kedvenc törzshelyedet és nyerj!

Megyénkben számos kiváló vendéglátóhely csábít arra, hogy a barátokkal eltöltsük a szabadidőnket. Te is szeretsz egy fárasztó nap után egy rockkocsmában lazítani? Vagy szívesebben töltöd az idődet a kedvenc pizzázódban? Esetleg péntek este beindul a bugi a lábadban, és a jól bejáratott zenés, táncos szórakozóhely felé veszed az irányt? Ha van olyan hely, ami kedves a szívednek, ahová a legszebb emlékeid kötődnek és ahol mindig örömmel látnak, ne habozz, jelöld a kedvencedet és nyerj! A nevezéseket február 14-ig várjuk.   
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában