Évforduló

2022.01.26. 10:57

Változatos programokkal kezdődik el a centenáriumi év Salgótarjánban

A megyeszékhely várossá nyilvánításának századik évfordulóján, január 27-én, csütörtökön ünnepi programsorozattal veszi kezdetét a centenáriumi év.

Gerhát Karina

Csütörtökön koszorúznak is Dr. Förster Kálmán szobránál

Forrás: Ladóczki Balázs/Nógrád Megyei Hírlap

Ezen a napon 10 órától emléktábla-avató ünnepséget tartanak a Kohász Művelődési Központnál, annál az épületnél, amelynek nagytermében egy évszázada tartotta alakuló közgyűlését Salgótarján rendezett tanácsú város képviselő-testülete. Az ünnepi eseményen beszédet mond Szabó Csaba képviselő. A rendezvényen Nagy Fruzsina, a helyi Kodály Zoltán általános iskola tanulója, valamint a Bányász-Kohász Fúvószenekar működik majd közre. 

Ezután 11 órától a Dr. Förster Kálmán Emlékparkban helyezik el a tisztelet virágait a város első polgármesterének a szobránál. 17 órától pedig ünnepi közgyűléssel és díszünnepséggel folytatódik a program a Kohász Művelődési Központ színháztermében. Ez alkalomból beszédet mond Gulyás Gergely Miniszerelnökséget vezető miniszter, dr. Hiller István, az Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő, valamint Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere. Ezen a nagyszabású eseményen adják majd át a közgyűlés által alapított díjakat is. 

Mindezek után a jelenlévők megtekinthetik a Száz év emlékei című portréfilmet, illetve a Nógrád Táncegyüttes Százszorszép – Száz év krónikái címet viselő előadását. A díszünnepség csak meghívóval látogatható. 

Január 28-án, pénteken, 19 órától a meghívott vendégek zárt körű előadáson tekinthetik meg a Macskakő című darabot, amellyel a Zenthe Ferenc Színház tisztelegni kíván Salgótarján várossá nyilvánításának századik évfordulója előtt. 

darab helyi történelmi elemekre épülő, több szálon futó színmű, amely 27 szereplőt vonultat fel. Az előadást Susán Ferenc Vastaps-díjas rendező állítja színpadra, a dramaturg Sándor Zoltán, a díszletek és a jelmezek pedig Pallós Nelli tervei alapján készültek. Az előadást január 29-én, szombaton, 19 órától és január 30-án, vasárnap, szintén 19 órától tekinthetik meg az érdeklődők.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában