Centenárium

2021.11.29. 20:04

Színdarabbal tiszteleg a Zenthe színház Salgótarján várossá nyilvánításának évfordulója előtt

A Zenthe Ferenc Színház hétfő délelőtt kezdte el Topolcsányi Laura Macskakő című kétfelvonásos darabjának a próbáit. Ez lesz az az előadás, amellyel a teátrum tisztelegni kíván Salgótarján várossá nyilvánításának századik évfordulója előtt.

G. K.

Megtartották a készülő darab első olvasópróbáját Fotó: H. Cs.

– A darab helyi történelmi elemekre épülő, több szálon futó színmű. A 27 szereplőt felvonultató Macskakő ősbemutatója, premierje 2022. január 28-án, pénteken este lesz a megyeszékhelyen. Az előadást Susán Ferenc Vastaps-díjas rendező állítja színpadra, a dramaturg Sándor Zoltán, a díszletek és a jelmezek pedig Pallós Nelli tervei alapján készülnek – mondta el portálunknak Simon Lajos.

Megtartották a készülő darab első olvasópróbáját
Fotó: H. Cs.

A színház igazgatója hozzátette: a darab az 1920 tavaszától az 1922 őszéig terjedő időszakot öleli át. A szerző utcanevekkel, épületekkel, várostörténeti utalásokkal és az ország, a nemzet életét meghatározó valós történeti események felrajzolásával igyekszik megidézni a korabeli salgótarjáni miliőt. Az előadás egyfelől a tarjáni bányászok, két, kolóniában lakó bányászcsalád életét, mindennapjait, másfelől pedig egy felvidéki polgári család életének alakulását, jelesül egy színházigazgató sorsát láttatja. A két különböző társadalmi osztályból származó fiatal, egy bányászfiú és egy polgárlány kapcsolatának viszontagságait is nyomon követhetjük. Szerelmük beteljesedését megnehezítik a korszak történelmi eseményei.

A színdarab végén a szerelmesek egymásra találnak, és életterük, Salgótarján is elindul a fejlődés útján, Dr. Förster Kálmán, akkori polgármester – aki szereplőként is megjelenik a színen – határozott városépítő tervei által. A színmű tanulsága, hogy a történelem sodrásában mindenki sorsa hasonlóvá válik, és minden szenvedés, minden történelmi méretű sorscsapás ellenére az összetartozás érzése fennmarad, amely erőt ad a túléléshez, s amelyben mindig benne van a jobb jövő ígérete. A színdarab a Zenthe 100 Drámapályázaton fődíjat nyert kategóriájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!