Népességcsökkenés

2022.01.14. 07:04

Gondokat okoz az elvándorlás: tovább fogyatkozott a megye lakossága

Szűkebb hazánk lakossága csökken, és igazodva az országos trendekhez, az idősebb korosztály egyre nagyobb arányban képviselteti magát. A természetes fogyás a megyék közül Nógrádban volt a legmagasabb.

Gulyás Edina

Forrás: Illusztráció | Shutterstock

Szűkebb hazánk lakónépessége szinte folyamatosan csökken 2010 óta. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 205 ezerről napjainkra 188 ezerre fogyott, így bő tíz év alatt több mint 8 százalékkal élünk kevesebben a megyében. Ez egyrészt a természetes fogyásból, másrészt az elvándorlásból ered. Nógrád lakosságának korösszetételét tekintve elmondható, hogy igazodva az országos trendekhez, az idősebb korosztály egyre nagyobb arányú. 

A KSH adataiból kiderül, hogy Nógrád megyében 2021 első negyedévében 449 gyermek jött világra, és 1141 ember hunyt el. Az élveszületések száma 3,7, a halálozásoké 44 százalékkal több volt, mint az előző év azonos időszakában. 

A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 692 fővel csökkentette a megye lakónépességét, ez a veszteség 94 százalékkal haladta meg a 2020-as első negyedévit. A természetes fogyás népességre vetített 14,8 ezrelékes megyei értéke az országos átlagnál kedvezőtlenebb volt, a megyék közül itt a legmagasabb­. 

– Öregszik a község lakossága, valamint a lélekszáma is kismértékben csökken. Ez abból is jól látszik, hogy régebben három csoporttal működött a településen az óvoda, ma már csak két csoportban fogadja a gyermekeket – tájékoztatott Verbói Gábor, Nógrádmegyer polgármestere. 

– Az elvándorlás az utóbbi időben kismértékben csökkent, ez a kormány különböző intézkedéseinek, például a falusi családi otthonteremtési kedvezménynek is köszönhető. Jelenleg közel 1600 lakó él a faluban. A helyzetet sokban javítaná, ha munkahelyek létesülnének a közelben… 

Garáb Nógrád megye legkisebb lélekszámú települése, napjainkban alig ötvenen élnek itt életvitelszerűen. Kovács Zoltán polgármester elmondta: ahogy máshol, úgy Garábon is csökken az állandó lakók száma, de sokan vesznek itt hétvégi házat, és vannak, akik ide is költöznek. 

– Nagyorosziban folyamatosan fogy a község lakossága, emellett egyre nagyobb az idősek aránya – hangsúlyozta Babicska Károly, a település polgármestere. – Az elvándorlás nem jellemző, sőt az utóbbi időben egyre többen vásárolnak itt ingatlant, azonban ez a lélekszámot tekintve nem jelent nagy változást. 

 

Főleg fiatalok veszik a házakat

Ipolyi János Lajos, Márkháza polgármestere arról számolt be, hogy a település lélekszáma nem csökkent, hanem kismértékben még növekedett is az utóbbi időszakban. Jelenleg 265 lakója van a falunak, az elmúlt hónapokban több fiatal pár is házat vásárolt a községben, ennek köszönhető a pozitív változás. – Az önkormányzat is igyekszik vonzóvá tenni Márkházát azoknak, akik a nagyváros helyett csendes, nyugodt környezetbe vágynak – tájékoztatott Ipolyi János Lajos. – A Magyar Falu Program támogatásait kihasználva fejlesztjük az úthálózatot, ezen túl a helyi művelődési ház is megújul, ahol különféle programokkal kovácsolnák össze a közösséget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában