csend és nyugalom

2020.11.30. 14:00

Így élik meg a világjárványt az ötvenlelkes nógrádi zsákfaluban (videóval)

Miközben az országos fertőzési arány emelkedik, egy Nógrád megyei zsákfaluban szinte alig számláltak egy-két pozitív esetet. A minap a Cserhát vidékének a legszebb településén jártunk, hogy megtudjuk, hogyan élik meg a világjárványt szűkebb hazánk legkisebb falujában, a mindössze ötven lelket számláló Garábon.

K. K.

dafdafa

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Nógrád megye legkisebb települését eddig megkímélte a járvány. Annak érdekében, hogy ez így is maradjon, az emberek betartják a szabályokat, megtartják a távolságot, nem gyülekeznek és tartózkodnak a nagy összejövetelektől.

– A koronavírus nincs konkrét hatással a falura, nem kellett emiatt külön intézkedéseket hozni. Talán ehhez hozzájárul, hogy némileg elszigetelten élünk, így könnyebb betartani az előírásokat, valamint ha nem muszáj, senki nem mozdul ki az otthonából, hiszen mindenkinek tágas tere van. Természetesen a kijárási tilalmat is más úgy megélni, hogy az ember ki tud menni a saját kertjébe – mondta Kovács Zoltán Garáb polgármestere.

Kovács Zoltán, polgármester telefonszámát jól ismeri minden helybéli Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Hozzátette: egy-két pozitív esetről tud a faluban, de szerencsére a lakosok közül senki nem volt még kórházban.

A falu a turisták körében is híres, azonban ottjártunkkor minden nyugodt és csendes volt. Próbáltunk a helybéliektől is érdeklődni, de nem nagyon merészkedtek ki az utcára. A polgármesteri hivatal előtt azonban találkoztunk néhány lakossal, akik annyit fűztek hozzá, szerencsések, hogy alig észlelik a járványt és remélik hamarosan visszatér minden a normális kerékvágásba.

Csend, nyugalom és friss levegő fogadja a Garábra látogatókat | Fotó: L. B. / NMH

Mint azt a polgármestertől megtudtuk, az emberek az alapvető tevékenységeket, mint a bevásárlás többnyire a környező településeken végzik, de mozgó bolt is rendelkezésükre áll, ha friss pékárura, tejtermékre vagy más élelmiszerre van szükségük. Illetve a posta is házhoz megy, amely talán mind hozzájárul, hogy a járvány ne terjedjen el a kis faluban.

– Az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy aki nem akar, annak ne kelljen kimozdulnia. A környékbeliek jól tudják a telefonszámom, amin bárki bármikor elérhet, ha szüksége van valamire – emelte ki a polgármester.

A térség legrégebbi és legkisebb települése

A szép fekvésű kicsiny falu erdőségek, források és régi vulkáni hegyek között húzódik meg. A nyugodt környezet, amely tiszta levegővel párosul, sok pihenni vágyót vonz ide. A falu nevét írásos források 1179-ben Grabensia néven emlegetik. A községben 1171-ben premontrei apátságot alapítottak.Az oklevelek tanúsága szerint a falu 1265-ben a Szent Hubertusz-ról elnevezett helybeli premontrei monostor birtoka volt. 1436-ban azonban megszűnt az itteni rendház és az ipolysági premontrei monostor tulajdona lett. Az apátság birtokait később a jezsuiták kapták meg, akik felépítették a mai kis templom elődjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában