Lánglovag

2022.01.24. 19:45

Diplomás lélekbúvárként is segít bajtársain a salgótarjáni tűzoltó

Pszichológiai tanulmányainak mindennapi munkájában is nagy hasznát veszi Baranyi Szabolcs salgótarjáni tűzoltó. A lánglovagok ugyanis időről időre oda mennek, ahonnan mindenki más menekül. Nekik el kell tudni viselni az extrém körülmények miatt rájuk nehezedő lelki nyomást. A hétköznapokon a tűzoltóautó kormányát forgató diplomás lélekbúvár azonban nem éri be annyival, hogy „csak” a társainak segít a stresszes helyzetek feldolgozásában.

Fodor Orsolya

Baranyi Szabolcs pszichológus, szobafestő és építési vállalkozó tűzoltó egyenruhában

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A 42 esztendős Baranyi Szabolcs tűzoltóként dolgozik a megyeszékhelyen, emellett nemrégiben diplomázott pszichológia szakon, jelenleg pedig a mesterképzésen folytatja tanulmányait. 

 

Hat éve döntött úgy, hogy az emberek lelkével szeretne foglalkozni és azzal, hogy problémáik megoldásában a segítségükre lehessen. 

Úgy hiszem, nem a mindennapi gondok válnak könnyebbé vagy nehezebbé egy ember életében, hanem mi magunk leszünk erősebbek és másképp éljük meg a kialakuló stresszes helyzeteket – fogalmazott a tűzoltó. 

 

Mint mondta, fiatal korában az volt az álma, hogy felnőttként rendőr lesz. Segíteni szeretett volna az embereknek, így a jelenlegi helyzet nem áll túl messze attól, amit gyermekként elképzelt. Mindig is fontosnak tartotta, hogyha bármibe belefog, azt maximális elkötelezettséggel végezze. Egészen más területen is folytatott tanulmányokat korábban, ennek egyik eredménye az lett, hogy ősszel szobafestőként mesteroklevelet kapott. 

 

Gyakorlaton a salgótarjáni toronyháznál

Forrás: H. Cs. / NMH

– Ez a szakma a mai napig jelen van az életemben, hiszen egy építőipari céget vezetek közel hét éve. 2008-ban gépkocsivezetőként kerültem a salgótarjáni tűzoltósághoz, ahol az összes autóra és eszközre megszereztem a szükséges jogosítványt – árulta el Baranyi Szabolcs. 

Hozzátette: szerencsésnek érzi magát, hogy ma már mind elméletben, mind pedig gyakorlatban széles körű tapasztalatokkal rendelkezik. Így nemcsak a szakkönyvek oldalain keresztül tájékozódik az emberi sorsokról, hanem munkája révén át is éli a különböző helyzetekből adódó történéseket, következményeket. Noha minden baleset más és más, a beavatkozó tűzoltók vállára mégis óriási pszichés súly nehezedik folyamatosan, amibe igen kevesen gondolnak bele. 

 

– Számomra leginkább a közúti balesetek az igazán megrázóak. Ezekben az esetekben kifejezetten fontos a lelki állóképesség, mert mi oda megyünk, ahonnan mindenki más menekül – mondta Baranyi Szabolcs. 

A világhoz való hozzáállását, emberi kapcsolatai minőségét és kommunikációját is alapjaiban változtatta meg mindaz, amit pszichológiai tanulmányai során megtanult. Ezt a tudást a tűzoltóságon is rendszeresen hasznosítja, hogy eredményesebben tudja ellátni a feladatait. 

 

– Az egyetem olyan hasznos elméleti alapokat nyújt, amelyeket a hétköznapokban is hatékonyan lehet használni. Egyfajta nyitottságot ad és tágabb perspektívát a világszemléletben – mutatott rá Baranyi Szabolcs, aki kiemelte, személyes célja, hogy Salgótarjánban és környékén megmutassa az embereknek: tudatosan is képesek előrelendíteni a saját sorsukat. 

Menyasszonya és a két kislánya mindenben támogatja, de azt el kell ismerni, hogy a hosszú szolgálati idő nem igazán családbarát, mert számos lemondással és kompromisszummal jár, ha valaki éjt nappallá téve dolgozik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában