Szakértelem

2022.01.14. 17:23

Díjazták a vállalkozót, aki virágzó kertészetet hozott létre Szécsényben

Erős akarat, kemény munka, kitartás, hinni abban, amit csinálunk – ezek motiválták az elmúlt évtizedek során Vizi Zoltánt. Szorgalmának, kemény munkájának és szakértelmének köszönhetően az elmúlt közel 30 évben a szó szoros értelmében virágzó kertészetet hozott létre.

Szenográdi Ferenc

Vizi Zoltán több évtized alatt építette fel virágzó kertészetét

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

A virágok szeretetét az apai és anyai nagyszüleitől örökölte. Kertészetének alapjait tulajdonképpen már középiskolásként megteremtette. Akkoriban családi házuk kertjében, egy 20 négyzetméteres fóliasátorban nevelte a virágokat. 1994-ben még egy éve volt hátra felsőfokú tanulmányaiból ahhoz, hogy megkapja az agrármérnöki diplomáját, még szakdolgozatát írta a dísznövények termesztéséből, amikor úgy döntött, hogy kiváltja az egyéni vállalkozói igazolványt. 

A tanulás mellett keményen dolgozott. Megkapta a nagyszülők házát, s a kertben két, egyenként 200 négyzetméteres fóliasátrat állított fel. Az ezredfordulón a város déli részén vásárolt egy 2,5 hektáros területet, ahol ma már két, több mint 2000 négyzetméteres alapterületű, korszerű, fűtött növényházban neveli a virágokat és az egyéb növényféléket. A nagyszülőktől örökölt területen lévő kertészetét is korszerűsítette. A fejlesztést önerőből, hitelből és pályázati pénzből valósította meg. Egy vásárló meg is jegyezte, a kertészet „nyugati színvonalú”. 

Főleg egynyári és évelő virágokat termesztenek, de az utóbbi időben különböző palántafélékkel és csemete gyümölcsfákkal is bővült az itt nevelt növények köre. A magánvásárlók mellett nagykereskedők és önkormányzatok is vásárolnak itt virágpalántákat, de a budapesti nagybani piacon is jelen vannak a kertészet termékei. 

Vizi Zoltán tisztában van a folyamatos tanulás fontosságával. Agrármérnöki diplomája mellett növényvédő szakmérnöki tanulmányokat is folytatott, harmadik diplomája pedig tanári. A kertészkedést családi vállalkozásban végzi, amelyben nyugdíjaskorú édesapja is aktívan részt vesz. 2016-ban bekövetkezett haláláig édesanyja is éveken át a kertészetben dolgozott. Vizi Zoltán fia agrármérnöki tanulmányokat folytat Pécsen, a nagyobbik lányuk Budapesten főiskolán tanul, a kisebbik pedig a helyi keresztény iskola nyolcadik osztályosa. Valamennyien, amikor az idejük engedi, ott szorgoskodnak a kertészetben, éppúgy, mint Zoltán felesége, aki hivatali munkakörben dolgozik. 

Vizi Zoltán azt mondta, ő szinte megszállottja a kertészkedésnek, az ahhoz kapcsolódó munkák napi 10-14 órát követelnek tőle, ennek ellenére mégis örömmel végzi a feladatokat. Mindezek mellett a család a legfontosabb számára. Mint mondta, ezt a szerteágazó munkát csak nyugodt, kiegyensúlyozott családi háttér mellett tudja ellátni. Szüleitől a munka és a család szeretetét kapta, s ő ezt adja tovább a gyermekeinek. Mindezek mellett aktívan jelen van a város közéletében is. 

Több cikluson át önkormányzati képviselő volt, két cikluson keresztül pedig a pénzügyi bizottság tagja volt. Mindezek mellett elnöke a Szécsény és Térsége Polgárőr Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi Egyesületnek. A vállalkozás területén elért kiemelkedő eredményeiért és közéleti tevékenységéért Nógrád megye Vállalkozói díjában részesült. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában