Állattartás

2021.12.07. 09:23

Sok nógrádi választ családtagul különleges házi kedvencet

A korábbi szokásoktól eltérően egyre többen keresik manapság a különlegesebb házi kedvenceket, amelyeknek a tartása már kicsit sem bonyolult vagy költséges. A pikkelyes bőrűek mellett még mindig népszerűek a bundás jószágok, de a macskák és a kutyák helyett sokan már nyulakat tartanak a szobában.

Fodor Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Az állattartás terén – a korábbi trendekkel szemben – manapság már egyre többen teszik le a voksukat a különlegesebb élőlények mellett a leendő házi kedvenc kiválasztásakor.

Kazinczy Zoltán háromszoros aranykoszorús mestertenyésztő az otthonában mallorcai masztiffal foglalkozik csaknem húsz esztendeje, a fajta világszervezetének a közép-európai képviselője. Az ebek mellett díszállat-kereskedést vezet Salgótarjánban, és megfigyelte, hogy egyre inkább keresettek a nem hétköznapi fajok.

– Húsz évvel ezelőtt a kutyák és a macskák mellett jellemzően rágcsálókat tartottak az emberek, s az aranyhörcsög és a tengeri malac volt a legnagyobb divat. Az ízlés és ezzel párhuzamosan a keresett állatok piaca azóta fokozatosan változott. A mai gyerekek már nem feltétlenül ilyesmit akarnak, hanem sokan közülük a kaméleon, a gekkó vagy a kígyófélék felé hajlanának, ha a szüleik nem lennének ellene – árulta el Kazinczy Zoltán.

Kazinczy Zoltán egy maréknyi szőrös cukisággal. Szívesen választják őket lakótársul is
Forrás: L. B. / NMH

Mint mondta, mostanság nem bonyolultabb gondoskodni ezeknek az egzotikus állatoknak az ellátásáról, mert a tartásukhoz könnyen beszerezhető minden az állatkereskedésekben. Egyre nagyobb divat lett például a kígyótartás, és már az sem feltétlenül szükséges, hogy élő takarmányállattal etessük őket, mert mirelit formában kapható a számukra előkészített táplálék, amelyet a kiolvadás után oda is lehet adni nekik. Ráadásul egy ilyen állatot felnőttként elég háromhetente egyszer megetetni, így a tartása is sokkal olcsóbb, mint egy hörcsögé.

– Ezek a hüllők emberre nem veszélyesek, bár harapni tudnak, azonban ez jóval gyengébb, mint egy egéré, inkább csak jobban megijednek tőlük az „áldozataik”. A vevőknek azért azt tanácsolom, hogy eleinte kesztyűvel nyúljanak az állathoz, ameddig meg nem szokják egymást – mondta a kereskedő.

A fűtőizzók áramfogyasztását és etetésük költségét összeadva havi háromezer forintba kerül, ha valaki ilyen állatot tart, tehát sokkal alacsonyabb költségekkel jár, mint egy kutya.

– A kisebb gyerekek még szívesebben választják például a nyulakat a lakásba. Sokan nem is tudják, hogy ezek az állatok szobatiszták, éppúgy, mint a macskák, de megfelelő nevelés kell ennek az eléréséhez. Ha sokat és jól foglalkoznak velük, akkor a nevüket is megtanulják, és néhány szóbeli parancsnak engedelmeskedni is fognak – részletezte Kazinczy Zoltán.

Az, hogy mennyire lesz szelíd és kezelhető egy állat, leginkább a gazda gondoskodásán múlik. A nevelését pedig korán kell elkezdeni, ha jó eredményeket szeretnénk elérni.

A szokások kiskorukban alakulnak ki, ha akkor elrontunk valamit, később kevésbé valószínű, hogy helyre lehet hozni.

A szakember szerint az is lényeges különbség az állatok között, hogy képes-e részt venni valamelyik egy család életében. Egy teknősbéka észre sem veszi, ha egy hétig nem szól hozzá a gazdája, de vannak állatok, amelyek igénylik a rendszeres törődést ahhoz, hogy jól érezzék magukat.

Mindent megrágcsál a törpenyúl

A salgótarjáni Tóth Enikő már négy éve boldog tulajdonosa egy ajándékba kapott oroszlánfejű törpenyúlnak, Péternek. Kilencéves kisfiával, Zoltánnal családtagként szeretik. – Valamilyen aranyos, szőrös állatot akartunk, amellyel nincs sok gond, és kedves. Az egyik kollégámnak volt házi kedvenc nyuszija. Tőle tudom, hogy a tartása egyszerű, az állat tüneményes – mondta az anyuka. Hozzátette: Péter szobatiszta, de egy nagy ketrecben tartják, mert ameddig nincsenek otthon, mindent megrágcsálna a szobában, ha nem figyelnének rá. Emellett a tapétát is leszedi, ha lehetősége adódik rá. A simogatást roppant módon kedveli, és szívesen fogyaszt gyümölcsöt a „családtagjai” körében, mellette a salátát, a zöldségeket és a tápokat is örömmel ropogtatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában