Ingatlan

2021.12.15. 20:02

Kisállattal vagy gyerekkel szeretnél albérletbe költözni? Nehéz ügy, de nem Nógrád megyében!

A legtöbb főbérlő mumusként tekint a házikedvenccel vagy gyermekkel költözőkre, maximum két főnek tarják ideálisnak féltve őrzött tulajdonuk bérbeadását. Az ingatlan.com vezető elemzője szerint szűkebb hazánkban nem olyan rossz a helyzet, sőt Nógrád megye bérbeadóinak toleranciája az országos átlagot is meghaladja.

Sz. R.

Forrás: Shutterstock

– Nógrád megye különleges helyzetben van a lakáspiacon. Egyrészt rohamosan fejlődik mind forgalomban mind lakásárakban, és a befektetők is egyre inkább felfedezik maguknak a környéket. Jelenleg 33 kiadó lakás és ház található a kínálatban, aminek 10 százalékában jelölték meg a hirdetők, hogy kisállat is hozható az albérletbe. Ez az arány megfelel az országos tendenciáknak – tájékoztatta portálunkat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A legolcsóbb házikedvenccel költözhető albérlet egy pásztói 75 négyzetméteres 2 szobás kiadó lakás, amit 100 ezer forintért lehet kibérelni. A legdrágább opció pedig egy berkenyei új építésű kiváló felszereltségű ház, amiért 360 ezer forintot kér havonta a tulajdonos, cserébe kisállat is hozható.

Balogh László hozzátette, hogy a Nógrád megyei bérbeadók azért is tünthetetik fel ilyen kevés hirdetésnél, hogy kisállat hozható, mivel a meghirdetett kiadó lakásokra sok jelentkező akad, ezért nem tartják fontosnak ezt a lehetőséget kihangsúlyozni. 

− Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy egy Nógrád megyei átlagos bérbeadó elutasítaná a kisállattal költöző bérlőket, mivel egyetlenegy hirdetésben sem tüntetik fel azt a korlátozást, hogy kisállat nem hozható. Ez közvetetten pedig arra utal, hogy a Nógrád megyei bérbeadók állatbarátsága az országos átlagot is meghaladja − fejtette ki a szakértő, aki azt is elmondta, hogy az ingatlan.com adatai szerint egyre több vevő választja a Nógrád megyét otthonául vagy befektetése célpontjául, és a nagyobb kínálat miatt már egyre inkább különbséget tehetnek a bérbeadók aközött, hogy szívesen látják a kisállattal költözőket vagy a kis kedvenceknek nem szívesen biztosítanak otthont.

Gyerekkel is nehéz a költözés, de nem Nógrádban

A gyermekkel költözők számára Magyarországon albérletet találni sokszor legalább olyan nehéz mint aki a kisállatával költözne. Szerencsére nem a Nógrád megyei albérletkeresők számára, mivel a kiadó lakások és házak ingatlan.com-on hirdető tulajdonosai egy hirdetésben sem tüntetik fel azt, hogy a gyermekkel való költözés akadályba ütközne. Pedig más megyékben vagy Budapesten erre szép számmal találunk példát.  

Balogh László szerint a pozitív változás valószínűleg annak is köszönhető, hogy egy közjegyző előtt tett befogadói nyilatkozattal a kisgyermekkel költöző bérlők már nem jelentenek kockázatot a bérbeadók számára. 

− Ha bármilyen oknál fogva megszűnik a bérleti szerződés, akkor a nyilatkozat alapján a befogadó harmadik személy otthont tud biztosítani a kiskorú gyermekek számára. Ez pedig a tulajdonosok garanciáit növeli, hogy a bérlő vállalja a kiköltözést, és jogi akadályok sem gördülnek a birtok visszavétele során a tulajdonosok elé − mondta el az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában