maszkhasználat

2021.11.18. 16:32

Már a karácsonyi mintás maszkokat is keresik Nógrádban

A fertőzöttek számának emelkedésével Nógrádban is egyre bővül az olyan intézmények, közösségi terek, üzletek száma, ahová már csak maszkban lehet bemenni. Az orrot és szájat eltakaró eszköz használata ismét a mindennapjaink része, sőt úgy tűnik, hogy sokak számára valódi divatcikké vált. Utánajártunk, hogy megyénkben melyek a legkeresettebb maszktípusok.

Gubányi Patrik

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Mint arról néhány napja beszámoltunk, a koronavírus-járvány miatt ismét kötelező a maszk használata a salgótarjáni önkormányzat intézményeinél, cégeinél, illetve a polgármesteri hivatalban is. Tegnap az is kiderült, hogy immár a salgótarjáni általános iskolákban is maszkot kell húzni, és ez a Zenthe Ferenc Színházban is kötelező. A NAV-nál is csak maszkot viselve lehet ügyeket intézni, és a kormányablakokban is kötelező a maszkhasználat. Persze nem csupán a megyeszékhely érintett a járványügyi intézkedésekben. A napokban például Rétság polgármestere is fokozott óvatosságra kérte a helyieket, de sorra teszik közzé más, kisebb-nagyobb megyei települések vezetői is hasonló felhívásaikat. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón jelentette be, hogy szombattól ismét kötelezővé teszik a maszkviselést a zárt terekben, így például az üzletekben is.

A téma kapcsán utánajártunk, hogy most, több mint másfél évvel a koronavírus magyarországi megjelenése után milyen típusokat és mennyire aktívan használnak a nógrádiak. Úgy tapasztaltuk, hogy az emberek többsége helyesen hordja a maszkokat, de még mindig akad olyan, aki az orráról vagy a szájáról lehúzza azt. Tapasztalataink szerint a középkorúak, illetve az idősek tartanak a legjobban a vírustól, hiszen olyan helyeken is hordják a maszkot, ahol egyelőre még nem kötelező.

Portálunknak egy szájmaszkokat árusító üzlet munkatársa nyilatkozott arról, hogy melyik típusú maszk a legkelendőbb Nógrádban.

– A járvány fellendülése miatt ismét sokkal keresettebbek a szájmaszkok. Nálunk mindenféle szájat és orrot eltakaró maszk kapható, de a textilből készültet viszik el csak. A 190 forintos FFP2-es maszkot és a 180 forintos orvosi maszkot ezidáig szinte senki sem kereste. A fiatalok imádják a színes, mintás textilmaszkokat, ezért ők inkább csak ezeket keresik, a felnőttek pedig az egyszerűbb, letisztult fekete színűt választják – mondta el érdeklődésünkre.

Sokan saját kezűleg készítik el a maszkokat, melyeket aztán eladnak. Szabó Gyöngyi is így tesz, aki többfajta textilből készült maszkot árusít.

– A középkorúak és az idősek szinte kivétel nélkül a szolid, egyszínű maszkokat keresik. A fiataloknál viszont teljesen más a helyzet, hiszen a ruhájukhoz illő színt, mintát, esetleg emblémát kérik. A lányok imádják a csipkemintát, ezt is folyamatosan rendelik tőlem – osztotta meg tapasztalatait. Hozzátette: sok vásárlója szemüveges, ezért nekik kifejezetten olyan maszkot készít, ami jól illeszkedik a szemüveghez, így az kevésbé párásodik.

– A vevők az ünnepek közeledtével kérnek tőlem a karácsonyi ünnephez tartozó szimbólumokat is a maszkokra, amiket már el is kezdtem készíteni – mondta el Szabó Gyöngyi.

A maszkok beszerzése – a világjárvány első hónapjaival ellentétben – ma már nem jelent gondot Nógrádban sem, hiszen magánszemélyektől, boltokból, illetve közösségi oldalakról is választhatunk a saját ízlésünknek megfelelően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában