Szent Márton napja

2021.11.11. 20:19

Államtitkár jelenlétében áldották meg a bujáki templom felújított Szent Rita oltárát

Szent Márton napján, a bujáki templom védőszentjének ünnepén, búcsúi szentmise keretében Marti József plébános, pásztói kerületi esperes megszentelte a nemrégiben kívül-belül felújított Isten házának Szent Rita oltárát. Ennek a renoválása a napokban fejeződött be.

Gerhát Karina

Ezen az eseményen mások mellet részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, dr. Becsó Károly, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője, Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Párkányi Raab Péter Kossuth-díjas szobrászművész is.

Marti József a szentmise végén köszönetet mondott Becsó Zsoltnak, akinek a személyes erőfeszítései nélkül a helyiek nem ünnepelhetnének egy felújított templomban. Kiemelte továbbá: rendkívül büszke mindarra, amiket a bujákiak kétkezi munkájukkal alkottak, és ezáltal csodálatosabbá varázsolták az Isten házát.

Borbély Gábor, polgármester megköszönte mindenkinek a tevékenységét, aki bármivel is hozzájárult a renováláshoz.

– Ünnepelni és hálát adni jöttünk. Azt gondolom, hogy ez a templom akkor nézhetett ki ilyen csodálatosan, amikor megépítették. Erre méltán büszkék lehetünk – mutatott rá a falu első embere.

Soltész Miklós hangsúlyozta, nagy öröm volt számára belépni az Isten házába, hiszen gyönyörű lett a felújításnak köszönhetően. Elmondása szerint az is meglepte, hogy az asszonyok és a lányok népviseletbe öltözve még szebbé tették az ünnepet. Sajnos országszerte már csak nagyon kevesen merik felvenni a népviseletüket, a bujákiak büszkék lehetnek erre.

– Nógrád megyében több mint száz templom felújítását támogatja a kormány, bár olyan mértékben mint a Bujákit csak keveset. Ezen keresztül a kereszténységet, annak értékét és tanítását tudjuk továbbadni – hangsúlyozta az államtitkár.

Becsó Zsolt elmondta, hogy örömmel a szívében áll a templomban, jó eső érzéssel lépett be annak ajtaján.

– Itt voltam, amikor fel volt állványozva, de már akkor tudtam, hogy valami csodálatos alkotás fog létrejönni, ha befejeződnek a munkálatok. Ez így is történt. Mint tudjuk az ókornak hét csodája volt, Bujáknak azonban nyolc. A helyi népviselet, a várrom, a hősi holokauszt emlékmű, a Sasbérci Kilátó, a Glatz Oszkár hagyaték, Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas professzor, aki a gyermekkorát Kisbérpusztán töltötte, a Kálvária a Szent Anna kápolnával, valamint a bujáki táj különleges növény- és állatvilága. Azt gondolom, mindenki egyetért velem abban, látva ezt a gyönyörűen felújított Isten házát, hogy a Szent Márton-templomot nyugodtan tekinthetjük a helyiek kilencedik csodájának. Az utóbbihoz kellett a kormányzat és az államtitkár támogatása, de természetesen szükség volt a helyiek elkötelezettségére, a plébános hatalmas nagy hitére, valamint a polgármester és a kőfaragók munkájára is. Bízom benne, hogy a jövőben lesz még alkalmunk arra, hogy újabb csodákat tudjunk megélni Bujákon – zárta gondolatait Becsó Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában