szívmelengető

2021.10.19. 19:52

Valóra vált az álma: új esélyt kapott a boldog életre a vanyarci fiatal

Vannak, akik akkor sem élnek az adódó lehetőségekkel, ha szerető család támogatását élvezik. Nagy hátránnyal indul azonban az ember élete, ha nincs kire támaszkodnia. Karaba Kinga már elmúlt 17 éves, amikor saját kérésére gyermekvédelmi gondozásba, majd nevelőszülőkhöz került. Ekkor kapott igazi családot és esélyt a boldog életre. A közelmúltban kitűnő eredménnyel diplomázott, amit a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató egy laptoppal jutalmazott.

Gulyás Edina

A gyermekvédelmi szolgáltató képviselői átadják a számítógépet Karaba Kingának (jobbra)

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Hat évvel ezelőtt, az akkor 17 és fél éves Karaba Kinga maga ment be a városi családgondozóba és kérte, hogy vegyék gyermekvédelmi gondozásba. Ezt követően egy hónapot töltött a salgótarjáni Fészek gyermekotthonban, majd Bátonyterenyére, lakásotthonba költözött. Mivel nem találta a helyét az intézményben, szeretett volna nevelőszülőkhöz kerülni.

– Nem jellemző, hogy a felnőtté válás kapujában nevelőszülőkhöz kerüljön egy gyermek. Azonban Karaba János Tibor és felesége, Erzsike számára nem volt kérdés, hogy fogadja Kingát – fogalmazott Szeverényiné Szűcs Ildikó, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató munkatársa.

Mint mondta, a család azt követően sem engedte el a lány kezét, miután nagykorú lett, utógondozói ellátásban maradt, és olyan szoros kötelék alakult ki, ami igazi családdá kovácsolta a házaspárt és a fiatalt.

A gyermekvédelmi szolgáltató képviselői átadják a számítógépet Karaba Kingának (jobbra)
Fotó: H. Cs. / NMH

– Hálás vagyok a szervezetnek azért, mert teljes családot kaptam. Úgy gondolom, ha ez másként alakul, nem tudtam volna eljutni oda, ahol ma tartok – hangsúlyozta Karaba Kinga. – Korábban sosem éltem szerető, gondoskodó közegben. Édesapám 11 éves koromban elhunyt, édesanyám akkor már nem élt velünk. Próbáltam felkeresni, de nem működött a kapcsolatunk.

Ekkor az Arany János Tehetséggondozó Program keretein belül a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban tanult, nagyon jó eredménnyel. Ennek köszönhetően sikerült ingyen megszereznie a jogosítványt, és német nyelvvizsgát is tett.

Kinga azt is elmondta, hogy édesapja halálát követően gyámság alá került, azonban tudta, hogy ott nem maradhat, miután betölti a 18. életévét.

– Attól féltem, hogy az utcára kerülök, ezért kértem, hogy vegyenek gyermekvédelmi gondozásba. Azt gondolom, hogy ha nem kerülök a nevelőszüleimhez, akkor nem tudtam volna leérettségizni sem. A padlón voltam, az osztályfőnökömön kívül senkire sem támaszkodhattam. A kollégiumban éltem, ott mostam, ott tanultam. Akiket kicsi koruktól szerető család vesz körül, sokszor nem is tudják, hogy milyen szerencsések – mondta Kinga, aki arról is beszélt: – Már az első találkozáskor nagyon szimpatikus volt a Karaba házaspár. Emlékszem, egy keddi napon találkoztunk, és pénteken már náluk laktam Vanyarcon. Egy bőröndöt kaptam tőlük, hogy abba pakoljam be a személyes tárgyaimat, a ruháimat.

A fiatal lány a támogató közegben szinte szárnyra kapott. Addig is jó tanuló volt, így sikeres érettségi vizsgát tett és felvették a Károli Gáspár Református Egyetem germanisztika szakára. Idén diplomázott kitűnő eredménnyel. Kinga arról is beszélt, hogy szeretné elvégezni a mesterképzést is. Jelenleg logisztikát és szállítmányozást tanul OKJ-s képzés keretében. Mellette egy budapesti multinacionális cégnél sikerült állást találnia, mert szeretné kicsit levenni nevelőszülei válláról a terhet és pénzt akar keresni, a saját lábára állni.

– Amikor a lakásotthonban laktam, elképzeltem magamnak egy családot. Szinte láttam magam előtt, hogy van anyukám és apukám, akik szeretnek, hogy van saját szobám. Minden este kicsit tovább színeztem ezt a képet. A gondolatnak teremtő ereje van, és én hálás vagyok, hogy mindez megvalósult, hogy szerető családot kaptam. Nagyszerű a kapcsolatom a szüleimmel, ezért is döntöttem úgy, hogy felveszem a vezetéknevüket, szerencsére nem volt kifogásuk ez ellen – fogalmazott Karaba Kinga. – Most is vannak álmaim: szeretnék élni, dolgozni, megismerni a világot, építeni és képezni magamat. Négy évvel ezelőtt ismerkedtem meg a párommal, aki szintén Vanyarcon él. Szeretnénk majd gyerekeket, és egy nagy házat.

Kinga történetéről, szorgalmáról és kitartásáról értesült az ÁGOTA Alapítvánnyal régóta együttműködő, szegedi székhelyű informatikai cég is. Tóth Gábor ügyvezető elmondta, hogy lehetőségeikhez mérten igyekeznek támogatni a fiatalokat, különösképpen azokat, akik valamilyen hátránnyal indulnak.

– Amikor megkeresett az alapítvány Kinga történetével, nem is volt kérdés, hogy segítünk. A Nógrád megyei fiatal kiváló tanulmányi eredményét egy laptoppal jutalmaztuk, amelynek reméljük munkája során is hasznát veszi – emelte ki az ügyvezető.

Az eszközt Pál Hortenzia, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató-helyettese és Szalai Beáta Észak-Magyarországi területi igazgató adta át Karaba Kingának a napokban, megköszönve a lány helytállását és példamutatását.

Kiválóságdíjat alapítottak a jó tanulmányokért

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató hazánk 13 megyéjében, köztük Nógrádban és a fővárosban is ellátja a gyermekvédelmi feladatokat. Összesen több mint hétezer férőhelyen gondoznak családból kiemelt gyerekeket. – Jelenleg a megye 30 településén 75 nevelőszülő van nálunk foglalkoztatási jogviszonyban, akiknél 232 gyermek nevelkedik – tájékoztatott Pál Hortenzia, hozzátéve: – Nagy gondot fordítunk a tehetségek felfedezésére és támogatására. Igyekszünk megtalálni minden gyerek esetében azt, amiben a legjobb. Akár a sport, akár a különböző művészeti ágak vagy az idegen nyelvek területén kiemelkedő egy gondozottunk, mindent megteszünk, hogy támogassuk, kiaknázzuk a tehetségét. Mint mondta, minden náluk nevelkedő, felsőfokú tanulmányokat végző gyermektől megkérdezik, hogy mire van szüksége. Majd igyekeznek ajándékkal kedveskedni a másoknak jó példát mutatóknak. Szalai Beáta arról számolt be, hogy a tehetségek támogatására a közelmúltban kiválóságdíjat alapított a szervezet. Erre a jó tanulmányi eredménnyel bíró általános és középiskolás diákok pályázhattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában