Helyi közélet

2017.07.20. 04:18

Biotechnológiai gyártás és fejlesztés indult Szirákon

fenyvesi

Az English & Scientific Consulting Kft. (SCICONS) a GINOP-program segítségével korszerű biotechnológiai laboratóriumot létesített az elsősorban kastélyáról híres Nógrád megyei Szirákon. A laboratórium lehetővé teszi, hogy a cég termékeinek gyártását és fejlesztését immár a székhelyén végezze – és nem, mint eddig, bérelt laboratóriumokban vagy erre szakosodott más cégeknél.

A Szirákon működő English & Scientific Consulting Kft. angol neve ellenére magyar vállalkozás, amely a világon egyedülálló ellenanyagok gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Termékei első pillantásra nem nagyon látványosak: pici műanyag fiolákban kerül kiküldésre egy liszthez hasonlító fehér por. Ez a por azonban egy olyan fehérje (ellenanyag), amely – vízben feloldva – olyan molekulaszerkezeteket képes felismerni, amelyek a legkülönbözőbb vírusfertőzések (pl.: Hepatitis C, Zika-vírus, Dengue-vírus, stb.) során képződnek, és/vagy a szervezet védekező és szabályozó folyamataiban játszanak fontos szerepet. Víruskutatók számára ezért aranyat érnek a SCICONS ellenanyagok, de a modern gyógyszerfejlesztési kutatásokban is terjed az alkalmazásuk. A családi mikrovállalkozásként indult SCICONS mára a világ több, mint negyven országából kap megrendeléseket, többek között olyan neves kutatóintézetektől, mint az oxfordi egyetem vagy a Harvard.

A GINOP, azaz a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a 2014–2020-as európai uniós programozási ciklusra elfogadott magyar operatív programok egyike. Egyik legfontosabb célja a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének fejlesztése és növekedésének elősegítése. A SCICONS fejlesztései a GINOP-1.2.2-15 pályázat keretében, az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával jöttek létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában