zeneszó

2021.09.15. 07:41

Új orgonával gazdagodott Kisbágyon temploma

Szentmise keretében szentelték fel a kisbágyoni templom új és egyben valódi sípos orgonáját a napokban.

G. K.

A szertartást Soós Tamás érseki tanácsos, kerületi esperes, jászalsószentgyörgyi plébános végezte. A liturgia után az apai ágon kisbágyoni származású Kresák Nimród mutatta be az új hangszert. Marti József helyi plébános portálunknak elmondta: a kisbágyoni templom 1938-ban, a budapesti Eucharisztikus Kongresszus évében épült fel, azonban sem akkor, sem utána nem kapott orgonát.

– Most, hogy a fővárosban újra Eucharisztikus Kongresszus volt, végre orgona épült a kisbágyoni templomban. A hangszer hétregiszteres és ötszáz síppal rendelkezik, de rendkívül modern hibrid orgonát alkot, nagy hangversenyorgonák szintjén szólal meg és az orgonaművek széles skálája eljátszható rajta. A hangszer szerkezetét eredetileg az egykori pécsi Angster orgonagyár készítette az egri líceum számára 1930-ban, sípjainak jelentős részét pedig a Rieger gyár gyártotta a salgótarjáni Főplébánia templom részére 1948-ban – tudtuk meg Marti Józseftől.

A hangszer hétregiszteres és ötszáz sípja van
Fotó: Beküldött

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában