Kórustalálkozó

2024.05.26. 13:00

Palóc lakodalmas színesítette a nógrádmegyeri asszonykórus találkozót

Idén harminckettedik alkalommal rendezték meg az asszonykórus találkozót Nógrádmegyerben, amin nyolc dalkör képviselte magát. A hagyományokat éltető, hosszú múltra visszatekintő programot idén palóc lakodalmas színesítette.

Gulyás Edina

Palóc lakodalmas is színesítette a találkozót

Forrás: Beküldött

Népdaloktól volt hangos hétvégén a nógrádmegyeri művelődési ház és környéke. Az Együtt Egymásért Egyesület a Palóc Nyugdíjasok Baráti Körével karöltve, támogatók segítségével szervezte meg 32. alkalommal az asszonykórus találkozót. A nagy múltú rendezvényt idén lakodalmas játékkal színesítették. 

palóc lakodalmas, asszonykórus
Idén 32. alkalommal rendezték meg az asszonykórus találkozót Nógrádmegyerben
Forrás: Beküldött

Éltetik a palóc népdalokat és hagyományokat

– Nyolc kórus vett részt az idei találkozón, Bercel, Herencsény, Karancslapujtő, Karancsberény és Kisterenye mellett Szécsényből két csoport is képviseltette magát a programon. Természetesen házigazdaként a nógrádmegyeri kórus is színpadra lépett – tájékoztatta portálunkat Géczy Ernőné, az egyesület vezetője. 

Mint monda, ezúttal palóc lakodalmassal egészítették ki a programot. Mivel a helyi viselet nem elég díszes, nagylóci ruhát öltött a menyasszony. A közel kétszáz fős menet egészen a templomig vonult, ahol a résztvevőket Polcz Zoltán helyi pap meg is áldotta. A művelődési házban megtartották a menyasszony-, majd a menyecsketáncot. A talpalávalót négy zenekar szolgáltatta. 

palóc lakodalmas, asszonykórus
A közel kétszáz fős menet egészen a templomig vonult, ahol a résztvevőket Polcz Zoltán helyi pap meg is áldotta
Forrás: Beküldött

– A találkozó jó alkalom arra, hogy megismerjük más települések kórusait, hagyományait, viseletét. Minden csapat a saját falujára jellemző népdalokat szokott előadni, idén azonban lakodalmas nótákkal készültünk. Az elmúlt három évtized alatt barátságok szövődtek, szívesen megyünk egymás rendezvényeire – hangsúlyozta Géczy Ernőné, aki arról is beszámolt, hogy a 43 éve működő nógrádmegyeri egyesület máig nagyon aktív, ötven taggal éltetik a község hagyományait. Férfiak és nők vegyesen alkotják a közösséget, házaspárok is vannak tagjaik között. 

Tele vannak programokkal

– Sosem unatkozunk, a naptárunk tele van programokkal. Nem csak a megyében, hanem az ország távolabbi pontjain is vállalunk fellépéseket, főzőversenyekre, más rendezvényekre járunk. Ahogy minden évben, idén nyáron is megszervezzük a mesemondó versenyt, amin a Nógrád megyei nyugdíjas klubok vesznek részt – mondta el Géczy Ernőné.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában