biztonság

2021.09.02. 16:45

Robogva érkezik a segítség: szolgálati motorokat kaptak a rákóczibányai polgárőrök

A helyi polgárőr-egyesület idén ünnepelte megalakulásának ötödik évfordulóját, amely alkalomból az elismerő oklevelek mellett két szolgálati robogót is átvehettek az önkéntesek. Ziman Péter, a szervezet megbízott elnöke portálunk érdeklődésére mesélt arról, miként őrzik nap mint nap a település biztonságát.

Veres Edina

Ziman Péter a két robogóval, amelyek üzemeltetésére is kaptak támogatást

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

– Honnan ered az egyesület megalapításának ötlete?

– A gondolat évekkel ezelőtt, pontosabban 2015-ben fogalmazódott meg Jakab Gáborban, a település jelenlegi polgármesterében. Ezt követően elkezdtük az önkéntesek toborzását, majd 2016 júliusában megalakult az akkor huszonkét tagot számláló Rákóczibányai Polgárőrség Egyesület.

– Mi indokolta a szervezetük életre hívását?

– Akkoriban történt néhány olyan cselekmény a településünkön, amely után felvetődött bennünk, hogy valamiképp szeretnénk megőrizni a falunk békéjét és nyugalmát. Így elhatároztuk, hogy más községekhez hasonlóan, mi is létrehozzuk a polgárőr-egyesületet.

– Azóta változott az önkéntesek keretlétszáma?

– Nyilván akadt olyan jelentkező, akinek alábbhagyott a lelkesedése, miután kiderült, hogy mennyi feladattal jár egy ilyen szolgálat. Ebből következően néhányan lemorzsolódtak közülünk, így jelenleg tizenhét igazolvánnyal rendelkező tagot számlál szervezetünk. Véleményem szerint egy ilyen felelősségteljes „munkát” csak elhivatottsággal lehet lelkiismeretesen ellátni. Fontos kiemelni, hogy a tagjaink legjava főállás és család mellett vállalja az önkéntes polgárőri szolgálatot, így ők a szabadidejüket áldozzák a település biztonságának megőrzéséért.

Ziman Péter a két robogóval, amelyek üzemeltetésére is kaptak támogatást
Fotó: H. Cs. / NMH

– Milyen feladatokat látnak el?

– Elsősorban közterületi szolgálatot és rendvédelmet. Ugyanakkor a tevékenységi körünk ennél jóval színesebb, hiszen a környezetvédelemre és a szociális segítségnyújtásra is küldetésként tekintünk. A település szépkorúira fokozattan figyelünk, szívesen segítünk nekik például nyáron a fűnyírásban, míg télen a tüzelő felaprításában. Emellett fiatalokra is igyekszünk felügyelni, megakadályozva őket abban, hogy dorbézolással zavarják a lakosságot. Persze a kamaszokkal kapcsolatban az sem titkolt célunk, hogy felkeltsük az érdeklődésüket a polgárőri szolgálat iránt.

– Ha jól tudom, a közelmúltban egy rendezvényen főszerep jutott a csapatuknak.

– Így igaz! Néhány héttel ezelőtt a rákóczibányai falunapon ünnepeltük az egyesület megalapításának ötödik évfordulóját. Ennek keretében tíz alapító tag emléklapot vehetett át, illetve az a hét személy, aki elérte a legalább száz szolgálati órát, kitűzőt is kapott. Emellett igazi születésnapi ajándék volt, hogy az eseményen átvehettük azt a két robogót, amelyek azóta a mindennapi feladataink ellátása során társaink lettek.

– Mennyi időt töltenek a közbiztonság ellenőrzésével?

– Ez nagyon változó. Amint már említettem, a tagjaink dolgozó emberek, így nyilván csak munka után tudnak szolgálatot teljesíteni. Az önkénteseink között vannak nyugdíjasok is, akiktől viszont koruk miatt nem várható el, hogy egész nap az utcákat róják. Mindezek ellenére az öt év alatt több mint négyezer szolgálati órát teljesítettünk. Sok olyan visszajelzést kapunk a lakosoktól, hogy nem látják a polgárőröket. Szerintem ez inkább pozitív, hiszen úgy vélem, akkor végezzük jól a munkánkat, ha meglepetésszerűen vagyunk jelen pont ott és pont akkor, amikor szükség van ránk. Lényegében mi vagyunk a rendőrség „helyben működő” szeme és füle. Bármit tapasztalunk, azt feléjük jelezzük.

– A rendőrséggel is jó kapcsolatot ápolnak?

– Tudni kell, hogy Rákóczibányán például nincs állandó körzeti megbízott, így nekünk kell fokozottabban felügyelni, és jelenteni az eseményeket. Minden erőnkkel arra törekszünk, hogy a lehető legtökéletesebben lássuk el ezt a felelősségteljes feladatot. Természetesen emiatt is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a Salgótarjáni Rendőrkapitánysággal és a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal egyaránt. Büszke vagyok rá, hogy a tevékenységünkkel kapcsolatban a rendőrségtől is pozitív visszajelzéseket kapunk, így például 2019-ben oklevéllel ismerték el a munkánkat.

– Az önkormányzat és a helyiek is méltányolják a feladatvállalásukat?

– A településvezetés a lehetőségekhez mérten mindenben támogatja az egyesületünket, így például idén a robogók üzemeltetésére és fenntartására fordítható támogatást kaptunk százezer forint értékben. Azt, hogy mekkora jelentőséget tulajdonítanak a jelenlétünknek, az is példásan mutatja, hogy a polgármester és az alpolgármester is vállal szolgálatot a köreinkben. A lakosok is számítanak ránk, hiszen havonta két-három alkalommal kérik a segítségünket. A visszajelzések legjava elismerő. Ugyanakkor olykor kritikus észrevételek is érkeznek hozzánk, amelyekre különös figyelmet fordítunk a saját fejlődésünk érdekében. Próbálunk mindent megtenni azért, hogy a helyiek kivétel nélkül elégedettek legyen a tevékenységünkkel.

– Milyen elképzeléseik vannak a jövőt illetően?

– Szeretnénk a robogók mellé egy szolgálati autót is megpályázni, illetve egyesületünknek mindenképpen szüksége lenne egy irodára. Ugyanakkor azt gondolom, hogy büszkék lehetünk arra, amit az elmúlt öt évben önerőből sikerült elérnünk, és amennyiben ezt a jövőben is szinten tudjuk tartani, akkor azt hiszem, elégedettek lehetünk.

Pluszfeladatok

Évente egy-két bűncselekményt tud megelőzni jelenlétével a Rákóczibányai Polgárőrség Egyesület. Ziman Péter, a szervezet megbízott elnöke kifejtette: a legfrissebb esetük néhány hónapja történt. – Ifjú polgárőrünk motorozás közben észrevette, hogy valakik vasat lopnak, ezt rögtön jelezte is nekem. Természetesen azonnal értesítettük a rendőrséget, akik intézkedtek a helyszínen. Jó érzés, hogy segíthettünk a tolvaj lefülelésében. Tavaly a járványhelyzet ideje alatt több plusz szerepkört is kaptunk, például az önkormányzatnak a közterek és intézmények fertőtlenítésében. Emellett mi felügyeltünk a faluban a karantén és a kijárási tilalom szabályainak betartására, támogatva ezzel a rendőrség tevékenységét. Ezen túl arra is volt már példa, hogy az egyenruhások eltűnt személyek felkutatásában kérték az egyesület tagjainak segítségét – mondta a megbízott elnök. Ziman Péter azt is hozzátette: a faluban kevésbé jellemző a lopás és a betörés, inkább a garázdaság megakadályozása állítja feladat elé a helyi polgárőröket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában