Egyedülálló kezdeményezés

2021.08.11. 17:29

Összefogtak a nógrádi vadászok, csaknem hétszáz kiló állateledellel segítettek

Egész hazánkban egyedülálló kezdeményezést valósított meg Szabó László, a Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnöke, akinek ötlete alapján szűkebb hazánk vadászai összegyűjtötték a kilőtt üres töltényhüvelyeket. Az azok leadásából származó összegből csaknem hétszáz kilogrammnyi állateledelt vásároltak, amelyet két megyei kutyás egyesület között osztottak szét.

Veres Edina

xxx

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Boldog csaholással fogadták szerdán a Lassie Állatmenhelyre érkezőket a négylábúak, mintha csak tudták volna, hogy a látogatók fogukra való ajándékkal érkeztek.

A Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára álmodta meg azt a kezdeményezést, amellyel két megyei kutyás szervezetet támogattak. Szabó László a kezdetekkel kapcsolatban elmondta: tavaly az Országos Magyar Vadászati Védegylet gyűlésén vetette fel először, hogy kezdjenek egy közös rézhüvely gyűjtésbe a megyék.

Egyesületenként 340 kilogrammnyi adományt juttattak el a vadászok a kutyáknak | Fotó: H. Cs. / NMH

– Voltak, akik szkeptikusan fogadták a felvetésemet, de én úgy gondoltam, hogy meg lehet ezt csinálni, csak akarni kell és foglalkozni vele! Úgy fél évvel ezelőtt váltottam az ötletemet tettekre, amelyet ugyan a pandémiás helyzet lassított. Ennek ellenére is a vadászok 292 kilogrammnyi lőszerhüvelyt adtak le. A gyűjtésben szinte csak nógrádiak vettek részt. Találtam egy céget, akik átvették a kilőtt töltények hüvelyét, így az azokért kapott 254 ezer forintból jó minőségű kutyatápot vásároltunk. Az – egyesületenként 340 kilogrammnyi – adományt szerdán juttattuk el a Karancs Mentőkutyás Alapítvány Lassie Állatmenhelyére, illetve a Cserhát Különleges Mentőcsoport munkakutyáinak – fejtette ki a megyei vadász szövetség elnöke. Hozzátette: a vadászok munkájuk során társként tekintenek a négylábúakra.

A lőszerhüvelyek gyűjtésével a környezetet is védik, ugyanakkor nem valószínű, hogy hagyomány lesz a kezdeményezésből. Ennek az az oka, hogy egyetlen év leforgása alatt nem tudnak olyan jelentős mennyiséget összegyűjteni belőlük, amelyből számottevő adományt tudnának vásárolni. Szabó László ehelyett inkább azt szeretné elérni, hogy az ötletét az ország más pontjain is megvalósítsák. A szakember hangsúlyozta, hogy az akcióval az egyesületek mellett a nógrádi kisvállalkozókat is támogatták, mivel a tápot helyben szerezték be.

Örültek a kuytusok
Fotó: H.Cs. / NMH

Baksa Valéria, a Lassie Állatmenhely vezetője kifejtette: jelenleg 70 kutyáról gondoskodnak, így a hozzájuk eljuttatott eledelmennyiség három-négy napra fedezi pártfogoltjaik szükségleteit, ami hatalmas segítséget jelent. Mindezért a vezető köszönetét szóban, míg a kennelek lakói hálás pillantásokkal fejezték ki.

Mentőkutyákat is támogatták a finom falatokkal

Szabó László kezdeményezése nyomán a Cserhát Különleges Mentőcsoport szintén több, mint háromszáz kilogrammnyi – javarészt prémium minőségű – kutyatápot kapott segítség gyanánt. Juhász Zoltán, a csoport vezetője elmondta: jelenleg az egyesületükhöz 32 tag és 12 speciálisan kiképzett kutya tartozik. – A mentőkutyáink kiképzését is mi végezzük. Együttműködünk az Országos Rendőr-főkapitánysággal, így eddig hazánk teljes területén hozzávetőleg 150 esetben kutattunk már eltűnt személyek után mind vízparton, mind szárazföldön – ismertette Juhász Zoltán, aki azt is hozzátette, hogy nagyon hálásak az adományért, amelyből közel fél évig tudják majd biztosítani a családtagként kezelt kedvenceik táplálását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában