felújítás

2021.08.04. 17:30

Négy és fél milliárd forintból újítják fel a templomokat Kelet-Nógrádban

Mint arról már beszámoltunk: Salgótarjánban és környékén a Modern Váro­sok Program (MVP) támogatásával 4 milliárd 474 millió forintból újulhatnak meg templomok, egyházi épületek. Becsó Zsolt országgyűlési képviselő közösségi oldalán osztotta meg az érintett helyszíneket.

Palchuber Kinga

A felújított salgótarjáni főplébánia-templomot szeptemberben átadják

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár június közepén sajtótájékoztatón ismertette, hogy az MVP-nek köszönhetően Salgótarjánban 15 katolikus, református, evangélikus, zsidó felekezeti és baptista templom, imaház vagy közösségi ház újulhat meg.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő megkeresésünkre elmondta: az MVP-ben számos sikertörténet született az elmúlt időszakban, hiszen teljes hosszában megépült a 21-es út, folyamatban van az onkológiai központ építése, és tervezési fázisban van egy országosan is egyedülálló turisztikai projekt.

– Örömteli, hogy a programban felújított salgótarjáni főplébánia-templomot szeptemberben átadhatjuk. A járvány viszontagságai után nagy boldogság volt a projektindítás.

Amikor az ország gazdasági és társadalmi újraindításáról kell gondoskodni, akkor a hitéleti tevékenységet támogató épületek és közösségi terek megújítása fontos üzenet, egyben pedig értékválasztást hordoz magában. Ez Salgótarjánban ugyanolyan fontos, mint az egész országban – tette hozzá a honatya.

A felújított salgótarjáni főplébánia-templomot szeptemberben átadják
Fotó: H. Cs. / NMH

Kiemelte: köszönetet kell mondani a kormánynak a program támogatásáért, a történelmi egyházaknak a szervezésben végzett munkáért és Salgótarján önkormányzatának is, amiért lehetővé tette, hogy a beruházások több településen valósulhassanak meg.

– Az előzetes egyeztetéseinknek és a jó előkészítésnek hála a kormány a javasolt teljes támogatáscsomagot elfogadta. Az érintett templomok nagyobb része műemlék épület, a maconkai templom például középkori alapokra épült, de felújítunk most az 1920–30-as években épített templomokat is. Mindezek nemcsak az adott vallási felekezet közösségi helyei, imahelyek, szentélyek vagy zsinagógák, hanem a nemzeti kultúra épített örökségei is – részletezte a képviselő.

A Salgótarjánt érintő beruházások között található a Damjanich úti római katolikus főplébánia épületének felújítása, de elkezdődhet a Szent József Plébániatemplom rekonstrukciójának a második üteme is. Energetikai korszerűsítéseket hajthat végre ingatlanjain a Salgótarjáni Evangélikus Egyházközség, megújulhat a gyülekezeti épület és akadálymentesített megközelítéssel a templom is. Állagmegóvó munkákat végezhetnek a református templomnál, megújulhat a Salgótarjáni Baptista Gyülekezet imaháza, valamint a helyi zsidó hitközség zsinagógája és temetője is. A településrészek sem maradnak ki az egyházi fejlesztések hálójából. Tervben van a Baglyasaljai Krisztus király templom, a Forgách Antal úti kápolna és lélekharang, a Salgóbányai Szent István király-templom, a rónafalui Rózsafüzér Királynője kápolna és harangláb, a Zagyvarónai Szent Pál Apostol templom, a Jézus szíve templom és a zagyvapálfalvai evangélikus templom felvirágoztatása is.

Továbbfejlődhet az egyházi élet

Mint arról Becsó Zsolt közösségi oldalán szintén a napokban számolt be, a Modern Városok Programban Salgótarján közigazgatási területén kívül is újulnak meg templomok és egyházi közösségi épületek. Hozzátette: a közel 4,5 milliárd forintos felújítási program Nógrád megyében az elmúlt évtizedek legjelentősebb egyházi beruházásai közé sorolható. A fejlesztésekben érintettek Maconka, Pásztó, Nemti, Karancsalja, Szuha, Dorogháza, Mátranovák, Kazár, Karancslapujtő, Rákóczibánya, Bárna, Nagykeresztúr, Somoskőújfalu, Vizslás, Ságújfalu, Bátonyterenye, Kisterenye és Buják egyházi épületei. A településeken egyebek mellett közösségi terek, plébániák, templombelsők és -tetők, haranglábak, templomkertek, imaházak korszerűsítése kezdődhet meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában