Jövedelemadó-bevallás

2024.05.14. 13:44

Figyelmeztet az adóhatóság, hogy ne hagyjuk az utolsó napokra bevallást

Érdemes május 21-e előtt átnézni a személyi jövedelemadó-bevallás tervezetét, szükség esetén kiegészíteni, és jóváhagyni azt.

Május 21-én éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni a NAV által készített szja-bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az elektronikus azonosítással rendelkezők tehetnek meg a NAV honlapjáról elérhető webes felületen. Nem érdemes azoban az utolsó pillanatra hagyni a teendőket, jobb azt mielőbb letudni – írja portálunknak megküldött közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Aki nem módosít a tervezetén, annak – az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve – a kiajánlott tervezet lesz a bevallása május 21-ével. Azok az elektronikus tárhellyel nem rendelkező adózók, akik kérték az adóbevallási tervezetük postázását, május elejéig kapták meg azokat a NAV-tól. Tanácsos átnézni a papíralapú tervezetet, illetve elolvasni a mellékelt tájékoztatót, amiben minden fontos tudnivaló megtalálható.

Részletfizetés lehetősége is kérhető

A közleményben kifejtik: akiknek visszajár a befizetett adóból, vagy fizetniük kell a bevalláskor és az 500 ezer forintot meg nem haladó szja és szocho-fizetési kötelezettségükre részletfizetést kérnének, azoknak a papír alapú bevallási tervezethez melléklet személyre szabott kiegészítő nyilatkozatát kell kitölteni és visszaküldeni május 21-éig.  Az e-SZJA felületen elérhető bevallási tervezet is kiegészíthető a visszaigénylési adatokkal és a részletfizetési nyilatkozattal, továbbá az adó bankkártyával befizethető a felületen is.

Az szja és a szochó befizetésekor az adóazonosító jelet vagy adószámot az átutalás vagy csekk „közlemény” rovatában mindig fel kell tüntetni. E nélkül a NAV a befizetett adó összegét csak késve tudja a befizetőhöz kapcsolni. Ha bárkinek kérdése lenne a tervezetekkel kapcsolatban, általános tájékoztatás előzetes regisztráció nélkül is kérhető az ingyenesen hívható NAV Infóvonalon, a 1819-es telefonszámon. Az Infóvonal májusban hosszított nyitva tartással érhető el, május 13. és 17. között 8 óra 30 perctől 18 óráig, május 21-én 8 óra 30 perctől 20 óráig.


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!