fejlődés

2021.08.08. 10:25

Közel négyszázmillió forintból fejleszthetnek nógrádi ingatlanokat

A Magyar Falu Program Önkormányzati ingatlanok fejlesztése című kiírásán Nyugat-Nógrádban húsz település pályázott sikeresen. Ennek köszönhetően közel négyszázmillió forintból újulhatnak meg faluházak, óvodák, szolgálati lakások és közösségi terek.

Lászlók Judit

Szügy nyerte el a legnagyobb támogatást, az összegből a hivatal épületét újítják majd fel

Forrás: szugy.hu

Faluházak fejlesztésére Bánk 21,5 millió, Berkenye 5,5 millió, Dejtár közel 30 millió, Drégelypalánk 19,9 millió, Érsekvadkert 38,8 millió, Kétbodony 7,9 millió, Magyargéc kicsivel több mint 30 millió, Nógrádmegyer 15,9 millió, Szalmatercs 21,4 millió, Szügy 49,5 millió, illetve Tolmács kicsivel több mint 9 millió forint támogatást nyert el. Galgaguta 14,9 millió, Ipolyvece 12,8 millió, Nézsa 4,8 millió, míg Nógrádmarcal 15,4 millió forintból újíthatják fel az óvodák épületeit. Nógrádsáp 24,9 millió, Szente 15,6 millió, valamint Terény 19,2 millió forintot fordíthat majd a közösségi tereik fejlesztésére. Borsosberényben az orvosi szolgálati lakást korszerűsíthetik 15,5 millió forintból, Nógrádban pedig szolgálati lakás kialakítására költhetnek el 25 millió forintot.

A kiíráson Szügy önkormányzata nyerte el a legnagyobb támogatást. Frenyó Gábor, a község polgármestere elmondta, hogy az összegből a műemlékvédelem alatt álló közös önkormányzati hivatal épületét fogják felújítani. A tervek szerint kicserélik a nyílászárókat, szigetelik a tetőt, valamint a külső vakolatot is kijavítják és újrafestik.

Szentes Dezső, Szalmatercs polgármestere arról számolt be, hogy a 21,4 millió forintot a polgármesteri hivatal tetőfelújítására fordítják majd.

Nógrádmarcalon a helyi óvoda tetőszerkezete már nagyon rossz állapotban van, folyamatosak a beázások. Vályi Nagy András polgármester arról tájékoztatta lapunkat, hogy az elnyert támogatás az intézmény teljes tetőfelújítását fedezi. A falu vezetője bízik benne, hogy a beruházás még idén megvalósulhat.

Nógrádon szolgálati lakást alakítanak ki egy önkormányzati ingatlanban. – Az épületet egy szint ráépítésével bővítjük. Ezenkívül többek között szükség lesz új nyílászárók beépítésére, falazásra és gépészeti munkálatok elvégzésére is – mondta Varga Richárd, Nógrád polgármestere, aki szerint ezzel a beruházással a jövőben egy olyan személynek tudnak majd lakást biztosítani, aki a településen dolgozik.

Illés Kálmán, Szente polgármestere megkeresésünkre reagálva elmondta, hogy az elnyert összeget a helyi rendezvényház korszerűsítésére fordítják. – Az épület jelenleg csak szezonális jelleggel használható. Ezért a támogatást fűtéskorszerűsítésre és napelemek telepítésére fordítjuk. Ezzel pedig már egész évben kényelmesen tudják majd használni a lakosok a rendezvényházat – hangsúlyozta Illés Kálmán, aki szerint a helyiek nagyon szeretik ezt a helyet, ugyanis minden igénynek megfelel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában