iskolakezdés

2021.08.14. 11:30

Kezdődik a suli, indulnak a rohamok a tanszerek frontján

A legtöbb szülő kezében már ott van a lista, hogy milyen felszerelésre van szüksége a iskolás gyermekének az új tanév során. A tanszerek árai is emelkedtek a korábbi évekhez képest, de nemcsak ezzel kell számolni, hanem például a kinőtt ruhákat és a cipőket is cserélni kell. A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű diákok teljes körű segítségre számíthatnak.

Fodor Orsolya

Bevásárlók iskolakezdésre. Óriási a választék, a termékek árában is nagy az eltérés

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Sok családnak nehézséget okoz az iskolakezdésre való bevásárlás. A tanszerek árai jelentősen megemelkedtek a múlt esztendőhöz képest. Földi Ferenc, az egyik salgótarjáni papír-írószer bolt tulajdonosa elmondta, hogy minden évben van különbség a nyár végi vásárlási szokásokat illetően.

– Tavaly augusztus közepén kezdődött a szeptember első hetéig tartó roham. Tavalyelőtt már a nyár utolsó hónapjának az elején elkezdték beszerezni a szülők a szükséges kellékeket. 2019-ben még volt Erzsébet-utalvány, amit tanszerre fordíthattak a szülők, és észrevehetően bátrabban vásároltak emiatt – fogalmazott Földi Ferenc.

Mint mondta, az üzleteknek nehéz előre tervezni a megrendeléseiket. Az összekészített csomagok évekkel ezelőtt jobban fogytak, mint mostanság. Ma már inkább tanára válogatja, hogy mit kérnek a szülőktől. Leginkább a szünet utolsó hónapjában érkezik a lista az iskolából, és azzal indulnak el a családok vásárolni.

– Az évfolyamok számára összeállított készletet azok keresik, akik sietnek. Lényegesen egyszerűbb egy ilyet leemelni a polcról, mint önállóan összeválogatni. Ennek a hátránya annyi, hogy eltérő lehet, minek a beszerzését kéri az iskola, és a csomag nem tartalmazza sokszor mindazt, amire a gyermeknek szüksége lesz – mondta a vállalkozó, hozzátéve: – Egy időben népszerűek voltak a színes borítós füzetek, de egyre több iskola külön is kéri azt, hogy az egyszerű, hagyományos terméket vegye meg a szülő, és arra is csak átlátszó borítót tegyen. Előfordul olyan is, hogy a tanár a márkáját is meghatározza annak az eszköznek, amit az óráján látni szeretne a diáknál.

Kiss Józsefné, a ceredi Id. Szabó István Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy az intézményükben már a beiratkozáskor megkapják a leendő első osztályosok a tanszerlistát. Az idősebb diákok szüleihez pedig még szeptember előtt eljuttatják a kérésüket, hogy mire lesz szükségük a gyerekeknek a tanév során.

– A szülők mellett a helyi üzletnek is eljuttatjuk a minden kelléket tartalmazó listát, hogy a családoknak ne feltétlenül kelljen utazni, ha meg akarják vásárolni a szükséges eszközöket. Nincs olyan diák a településen, akinek gondot okozna a tanszerek beszerzése. A helyi kisebbségi önkormányzat, valamint a magyar állam részéről is támogatást kapnak a hátrányos helyzetűek, minden igényt kielégítő tanszercsomag formájában – fogalmazott az intézmény vezetője.

Hozzátette: a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program nagy segítséget jelent annak, aki önerőből nem tudná finanszírozni a gyermeke tanulmányait.

Kiss Józsefné arra is kitért, hogy náluk évről évre változatlan azon kellékek köre, amelyekre szükség lehet az iskolapadban. Ha előfordul olyan, hogy valaki nem rendelkezik az órán például rajzfelszereléssel, akkor az intézmény kisegítené a diákot.

Ruha és cipő is kell tanévkezdésre

A salgótarjáni Simonné Nagy Viktória két általános iskolás korú gyermeket nevel, és bár ő és a férje is dolgozik, megterheli a kasszát az iskolakezdés.

– Nem kapunk támogatást sehonnan. Ingyenesek a tankönyvek, minden másért fizetni kell. Nem is a tanszerek megvásárlása jelenti a legnagyobb nehézséget, hanem az, hogy egyszerre kell megvenni a ruhákat és a cipőket, mert a tavaszi holmikat már kinőtték a gyerekek. A jobb minőségű lábbelik drágák, a két gyermeknek három-három pár cipőt kell beszerezni, mert testnevelés órára sem jó a tavalyi.

Simonné Nagy Viktória hozzátette: a nagyobb gyerekek igényei egyre magasabbak, nem vesznek fel akármit. A család igyekszik spórolni, évek óta nem voltak például családi nyaraláson, de az árak megemelkedtek, most még a járvány is rontott a helyzeten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában