emlékezés

2021.08.25. 14:36

Hetven év határőrizeti tevékenysége elevenedett fel Balassagyarmaton

Hetven esztendővel ezelőtt hozta létre az államhatalom a Balassagyarmati Határőr Kerületet. E jeles alkalomból tisztelegtek az elődök előtt szerdán délelőtt a polgármesteri hivatal nagytermében, az utódszervezet, a Nógrád Megyei Rendőr-Főkapitányság rendezésében.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Megható és kedélyes pillanatoknak lehettünk részesei, amint beléptünk a városháza dísztermébe. Meglett, deres hajú, őszülő halántékú férfiak paroláztak mosolyogva, vagy borultak könnyes szemmel egymás nyakába – a balassagyarmati határőrség egykori dolgozói, tisztek, tiszthelyettesek, beosztott munkatársak.

A rendezvényen először Ferencsik Pál nyugalmazott dandártábornok, egykori parancsnok levelét olvasták fel, aki megromlott egészségi állapota miatt nem tudott eljönni az ünnepségre. Ezután Csach Gábor, az Ipoly-parti járási székhely polgármestere szólt a hallgatósághoz, aki kiemelte, egészen Trianonig nyúlik vissza a nógrádi határőrizet története, és nem véletlenül emelték fel a korabeli szervezetnek az Ady és Bajcsy utcák kereszteződésében található csendőrpalotát, ami később a határőr-igazgatóság központja lett, egészen 2007-ig. A városvezető kifejtette, a legszebb időkben a szervezet nem csupán hét-nyolcezer családnak adott megélhetési lehetőséget, hanem a sorkatonák révén az egész országot behálózta.

Végezetül örömét fejezte ki, hogy a Nógrád Megyei Kormányhivatal révén a csendőrpalota a felújítás után ismét benépesült, és itt kaphat helyet véglegesen nemsokára a határőrség emlékezetét megőrző állandó kiállítás.

Az egykori állomány nevében Éll Zoltán nyugalmazott ezredes tekintett vissza az együtt töltött évekre. Érzelmektől teli személyes mondatai során felidézte saját sorkatonai szolgálatát, a kedves mozzanatokat, ami végigkísérte egész tiszti pályafutását, és néven említett néhány munkatársát, akivel együtt dolgozott. Büszkén említette, nagyon sokan gondolnak vissza szeretettel ezekre az évekre.

Dr. Somssich Gabriella dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány a házigazdák részéről előbb rövid kitekintést tett a magyar határőrizet történetére a gyepűtől a végvári rendszeren át a mai aktuális feladatokig. Hangsúlyozta, a rendőrség minden energiájával igyekszik méltóképpen ellátni mindazt a szolgálatot, ami az elődöket szakmai alázattal, kitartó elhivatottsággal, összetartó erővel és tökéletes felkészültséggel jellemezte.

A beszédeket követően a Belügyminisztériumot képviselő dr. Horváth Ádám István ezredes és Béndek József altábornagy, egykori országos határőr parancsnok adott át jutalmakat, így a közelgő hetvenedik születésnapja alkalmából Éll Zoltánnak, illetve a hagyományokat kiemelt tisztelettel ápoló balassagyarmati határőr nyugdíjas tagozatnak.

A városházi ünnepség után a házigazdák és vendégeik átvonultak a csendőrpalota épületéhez, ahol megkoszorúzták a határőrség emléktábláját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában