család

2021.08.11. 20:00

Hatalmas szíve van, már 16 gyermekről gondoskodott a hasznosi szülő

Mivel saját gyermeke nem lehetett, 27 évvel ezelőtt Pisák Dezsőné úgy döntött, hogy nevelőszülőnek jelentkezik. Ezen az úton férje csupán négy évig kísérhette, mivel váratlanul elhunyt. Pisák Dezsőné az eltelt évtizedek alatt 16 családjából kiemelt, nehéz sorsú gyermeknek nyújtott biztonságos otthont. Hivatását örökbe fogadott fia viszi tovább.

Gulyás Edina

Bal szélen Pisák Dezsőné. Mindig gyerekek veszik körül, szívesen foglalkozik velük

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

A Hasznos elején álló házak egyikében mindig nagy a zsivaj, két hármas testvérpárnak nyújt biztonságos otthont az épület, ahová néhány éve költözött Szirákról Pisák Dezsőné a rábízott gyermekekkel. Története azonban 1994-ben kezdődik, akkor vált nevelőszülővé. – Nagyon szerettem volna gyermeket, de ez természetes úton nem adatott meg. Hosszú próbálkozást követően beláttam, hogy nem ez az én utam. Akkor döntöttem el, hogy nevelőszülőnek jelentkezek. Hivatalosan 1994. augusztusától váltam azzá – meséli Ica néni.

27 esztendő alatt 16 gyermeket nevelt

Elsőként egy 15 hónapos kisfiú, Gábor és egy másfél éves lány, Barbara került a családba. Gábor hatéves volt, amikor örökbe fogadta a házaspár, azonban a férj mindössze egy nappal ezután elhunyt. Azóta Pisák Dezsőné egyedül jár az általa választott úton. Az elmúlt 27 esztendő alatt 16 gyermeket nevelt. Azt meséli, hogy soha nem bánta meg az elmúlt évtizedek egyetlen percét sem, és minden általa gondozott gyermekre jó szívvel emlékszik.

Bal szélen Pisák Dezsőné. Mindig gyerekek veszik körül, szívesen foglalkozik velük
Fotó: H.M. / NMH

– Volt nálam ikerpár és nagyon nehezen kezelhető kisfiú is, de mindig tudtam, hogy ezek az apróságok nehéz helyzetből, nagy hátránnyal érkeznek. Korábban nem volt képzés arra vonatkozólag, hogy hogyan kell ezeket a problémás szituációkat kezelni, ma már gyógypedagógusok, pszichológusok és más szakemberek segítik a gyerekek új helyzetbe való beilleszkedését – fogalmaz Pisák Dezsőné, aki arra is kitér: – Minden esetben következetes vagyok, máshogy nem is lehetne megbirkózni a feladattal. Sokszor az alapvető tisztálkodási és viselkedési szabályokkal sincsenek tisztában a kicsik, ezeket mind meg kell nekik tanítani. Természetesen a tanulmányaikban, a felzárkóztatásban is igyekszem őket segíteni. A digitális oktatás alatt volt, hogy sírtunk, mire megtanultuk a szorzótáblát. Én éjszaka néztem át a tananyagot, majd másnap együtt tanultam a gyerekekkel. Büszke vagyok arra, hogy sokat fejlődtek ez idő alatt – fejtette ki.

Mint mondja, jó kapcsolatot ápol a vér szerinti szülőkkel is, akiknek havi két alkalommal van lehetőségük arra, hogy találkozzanak a csemetéikkel.

Örökbefogadott fia is nevelőszülő lett

Szinte valamennyi általa nevelt gyermeknek követi a sorsát, Barbarával például máig szoros a viszonyuk, napjainkban is sok időt töltenek együtt. A lány diplomát szerzett és a közelmúltban volt az esküvője, amire természetesen Ica néni és a most nála élő gyerekek is hivatalosak voltak.

Az apróságok a beszélgetés alatt a szobáikban játszanak, a legkisebb, Szofi azonban gyakran kijön a felnőttek közé, és megöleli a pótanyukáját. A 16 éves Bálint, a 13 esztendős Tomi és a 11 éves Dani testvérek, már két éve nevelkednek Ica néni szárnyai alatt. Anna, Bálint és Szofi szintén testvérek, az elmúlt év decemberében érkeztek. A beilleszkedés nem megy zökkenőmentesen, és előfordul az is, hogy összekapnak a gyerekek, pontosan úgy, ahogy más családokban. Azonban közös programokkal, együtt töltött kirándulásokkal és utazásokkal is formálódik a kis közösség. Azt mindannyian tudják, hogy ez csak átmeneti állapot. A nevelőszülők csupán addig gondozzák a hozzájuk kerülő kicsiket, amíg vissza nem kerülnek vér szerinti családjukhoz, vagy ha a jogszabályi feltételek adottak, örökbefogadó szülők nevelik tovább őket.

– Számomra minden gyermek egyformán fontos, és mindannyiukat nagyon szeretem. Éppen ezért nem munkának, hanem hivatásnak tekintem a róluk való gondoskodást. Ez egy napi huszonnégy órában, az év 365 napján végzett szolgálat. Az évek során volt sok nagyon nehéz és talán még több boldog pillanat. Legutóbb az, amikor Barbarát férjhez adhattam.

Mindegyikőjükre nagyon büszke vagyok, és nagy örömmel tölt el, hogy Gábor fiam átveszi tőlem ezt a feladatot – fogalmaz Pisák Dezsőné.

A 27 éves fiú eladóként dolgozik Pásztón, a közelmúltban azonban ő is nevelőszülő lett.

– Azért döntöttem így, hogy vissza tudjak adni valamit abból a sok jóból a gyerekeknek, amit én kaptam anyutól – mondja a fiatal, aki arról is beszámol, hogy igyekeznek sok kellemes percet szerezni a kicsiknek. Szinte az egész megyét bebarangolták már, szeretnek túrázni és a természetben sétálni, de buszra is szívesen ülnek. Sokat járnak Szirákra, meglátogatják Ica néni rokonait és természetesen jártak Hollókőn is. A nyári szünetben különböző táborokban is részt vesznek, az Erzsébet-táborok lehetőségeit is kihasználják.

Nógrádban is növelni, fiatalítani szeretnék a nevelőszülői hálózatot

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató tizenhárom megyében – szűkebb hazánk mellett Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Tolna, Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – és a fővárosban látja el a gyermekvédelmi szakellátás feladatait. Összesen több mint hétezer férőhelyen gondoznak családból kiemelt gyerekeket.

– Jelenleg a megye 30 településén 75 nevelőszülő van nálunk foglalkoztatási jogviszonyban, akiknél 232 gyermek nevelkedik. Több olyan nevelőszülővel is büszkélkedhetünk, akik az 1990-es évektől végzik ezt a szépségekkel, nehézségekkel teli hivatást – mutatta be a Nógrád megyei nevelőszülői hálózatot Ádám Lászlóné, a szervezet Észak-magyarországi területi igazgatóság igazgatóhelyettese. Hozzátette: a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató kiemelt feladatként kezeli a nevelőszülők toborzását, mert szakmai hitvallása az, hogy a hozzájuk kerülő gyermekek szeretetteljes, minél családiasabb környezetben nőhessenek fel. Ezért növelni és fiatalítani szeretnék a nevelőszülői hálózatot Nógrádban is. A szolgáltató fenntartásában két lakásotthon is működik Bátonyterenyén, ahol 24 gyermek él.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában