fejlődés

2021.08.02. 07:30

Egyre több termelői piac várja a vevőket Nógrád megyében is

A helyi zöldség- és gyümölcstermesztés felélénkítése mellett a kézműves élelmiszeripari szolgáltatások népszerűsítését is szolgálják a megyénkben egymás után megnyíló termelői piacok. Az önkormányzatok komoly energiákat mozgósítanak nem csupán a lakossági kedv növelésére, hanem a portékák mind szélesebb körű értékesítésére is.

Hegedűs Henrik

Őstermelők kínálhatják árujukat, nagyrészt kertjük kincseit, a helyi piac

Forrás: MW

Fotó: Kozma István

Cserháthaláp önkormányzata nemrégiben 47 millió forintos támogatást nyert el a Magyar Falu Programban termelői piac kialakítására, ami a mintegy négyszáz lelket számláló községben igen nagy összegnek számít. A település vezetése ezzel kapcsolatban komoly terveket szövöget.

– A helyi portékák kínálása mellett régiós nagyságrendben gondolkodunk – kezdte mondandóját Dócs Dávid polgármester, miközben a művelődési házban található irodájából a szemközti tágas rétre, az egykori labdarúgópályára, a piac leendő helyszínére gyalogoltunk.

– Szeretnénk a környező települések gazdáit is bevonni elképzeléseinkbe, már az Ipoly túloldaláról is akad érdeklődő. Természetesen a növénytermesztés szerepel a középpontban, hiszen a vidékünkön egyre nagyobb az igény a háznál termelt javakra a szupermarketek árui helyett. Ugyanakkor szeretnénk meghonosítani a korábban annyira kedvelt állat- és kirakodóvásárt is! Tudtommal Pásztón, Salgótarjánban, Szécsényben volt ilyen, de ma már legalább Vácra vagy a Jászságba kell utazni érte. A baromfitól a szarvasmarháig minden kelendő jószágnak itt lesz a helye. A terület adott, hiszen rendkívül széles a mező, ahol jól elférhet egymás mellett az őstermelői részleg és az állatok piaca. A világjárvány körülményei a bizonyság arra, hogy az embereknek milyen mértékben fontos lett az önfenntartás, ami a talpon maradáshoz nélkülözhetetlen.

A polgármester hozzátette, az előkészületeket megkezdték, a piac kialakításához beszerzik a szabályszerűen szükséges engedélyeket, például a népegészségügytől. A tényleges munkálatok várhatóan jövő év tavaszán indulhatnak, és az elképzelések szerint legkésőbb 2023 elején már megnyithatják Cserháthalápon a termelői piacot.

Galgagután az elmúlt hónapokban serényen dolgoztak az Acsa felőli településszélen található agrár-logisztikai gyűjtőpont építésén. Agócs Gábor polgármester tájékoztatása szerint a kivitelező hamarosan elkészül a munkálatokkal, és az engedélyek beszerzését követően, még ezen a nyáron átadhatják a helyi mezőgazdaság élénkítése érdekében felállított létesítményt.

Kisecseten az elmúlt esztendőben avatták fel a fedett termelői piacot, ám a használatbavételi eljárás a járványhelyzet miatt lelassult és tolódott, aminek következtében az árusítás nem indulhatott még el itt. Pribelszki Tamás polgármester elmondta, már csak a katasztrófavédelem rábólintására várnak, és ha minden kedvezően alakul, a nyár második felében a kerti veteményesek finomságait már büszkén kínálhatják a termelők.

Ipolytarnócon a közmunkaprogram támogatásával alakítanak ki egy fedett piacteret a falu központjában.

– Az alap kiásása és a betonozás már megtörtént – fogalmazott Gál István polgármester.– A helyi és a környékbeli őstermelők kínálhatják majd itt az általuk előállított portékákat. Havi egy-két alkalommal tartanánk piacnapot az erre járó kirándulók örömére, és a szlovák településekről érkezőket is ide várnánk.

Ahol élénk az idegenforgalom, a kisebb kereskedők is megélnek

Hollókőn három évvel ezelőtt, negyvenmillió forintos támogatási összegből hoztak létre helyi termelői piacot.

– A beruházás során egy önkormányzati tulajdonú ingatlant is felújítottunk. Rossz idő esetén vagy a hidegebb hónapokban itt történhet a kereskedés – mondta el a Nógrád Megyei Hírlapnak Szabó Csaba, a község első embere.

A polgármester arról is beszámolt: a turisták részéről rendkívül nagy az érdeklődés a helyi és környékbeli termelők által előállított minőségi termékek iránt. A szombatonként nyitva tartó vásárban zöldségeket, gyümölcsöket, különféle húsokat, olajokat, mézfajtákat, tejtermékeket és használati tárgyakat is vásárolhatnak az ófaluba látogatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában