termésátlag

2021.08.15. 07:28

Csúsztak a munkák, de így is jövedelmező volt az idei aratás Nógrád szántóföldjein

Learatták megyénk szántóföldjein a gabonát a gazdák. Az időjárás miatt ugyan a munkálatok csúsztak egy keveset, a termésátlagok azonban örömre adnak okot, annak ellenére is, hogy a különböző fekvésű területeken mért hozamok között nagy szórás figyelhető meg. Szintén jó hír a gazdálkodóknak, hogy a szemtermés felvásárlási ára is kedvezően alakul idén.

Veres Edina

A betakarítás végére értek a gazdák szűkebb hazánk szántóföldjein is

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A betakarítás végére értek a gazdák szűkebb hazánk szántóföldjein. Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Nógrád megyei elnöke kifejtette: akárcsak máshol az országban, úgy nálunk is a megszokottól néhány héttel később láthattak munkához a kombájnok. Ennek ellenére a terméshozamok és a mennyiségek tekintetében kellemesen csalódhattak a mezőgazdasági szakemberek.

– A legjelentősebb, 13-14 ezer hektáros vetésterülettel rendelkező haszonnövény Nógrádban az őszi búza, amely valamivel több, mint hat tonna per hektáros termésátlagot mutat idén. Az őszi árpából egy hektárra vetítve öt tonna felett tudtak betakarítani a gazdák. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a megyei eredmények szinte kivétel nélkül nagy szórást mutattak. E két növény esetében a különböző fekvésű területeken mért eredmények között akár háromezer-ötszáz kilogrammos különbséget is tapasztalhattak a gazdálkodók – mondta Szandai József.

Az őszi káposztarepce valamivel több mint ötezer hektárral a megyei vetésterületi rangsorban a második helyen állt. Az olajnövény idén hektáronként közel három tonna termést produkált. A tritikálé és a tavaszi árpa hozama idén csaknem elérte az öt tonna per hektárt. A rozs termésátlaga négy tonnára rúgott hektáronként, míg egy ugyanekkora, zabbal bevetett területről hozzávetőleg 240 mázsányi szemet takarítottak be a gazdák.

Szandai József azt is elárulta, hogy az átvételi árak magasabbak a tavalyinál. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly augusztusban egy kilogramm búzáért ötvennégy forintot fizettek a felvásárlók. Az agrárkamara megyei elnöke azt is hozzátette, hogy azok a gazdák, akiknek adott a lehetőség a gabona tárolására, a további áremelkedés reményében még nem értékesítették a termést.

Kuris Péter szécsényi gazdálkodó elmondta: idén ötvenöt hektáron termesztett búzát.

– Abban az időszakban sújtotta aszályos időjárás hazánkat, amikor a szemtelítettség fejlődött ki. A kevés eső miatt a szemek ugyan kisebbek a megszokottól, ennek ellenére nem volt a termésátlag tekintetében okom panaszra. Néhány területről csaknem nyolc tonnányi búzát tudtam betakarítani hektáronként. Voltak olyan szántók, ahol a hozamok ettől elmaradtak, így átlagosan hat tonnát meghaladó hektáronkénti eredménnyel zártam ezt az évet – közölte a szécsényi gazda.

Ugyanakkor a kombájnoknak akad majd még dolga, hiszen hatvan hektáron napraforgót, illetve ugyanekkora területen olajtököt termesztenek. A gazda szerint várhatóan ősz elején kezdhet majd hozzá ezek betakarításához.

Az időjárás nehezítette a munkát

Az időjárás megnehezítette a szántóföldi munkák elvégzését az elmúlt egy évben. Szandai József elmondta: az október rendkívül csapadékos volt, így a gazdák csak ősz végén vagy tél elején tudták elvetni az őszi búzát. A tél további megpróbáltatásokat hozott, mivel az akkor tapasztalt időjárás sem kedvezett a kalászosoknak. Ugyan a tavaszi munkákhoz időben hozzá tudtak látni a gazdák, viszont májusban a szokatlanul hideg éghajlat miatt szinte megállt a növények fejlődése. Ezt egy aszályos időszak követte, majd az aratási munkák elvégzésében a záporok és zivatarok hátráltatták a mezőgazdasági szakembereket. Ennek ellenére a megyében learatták a gabonát, és már csak a kisebb gazdálkodók várnak a kombájnokra, akik nem rendelkeznek a betakarításhoz szükséges gépekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában