küzdelem a parkolás

2021.07.21. 17:20

Kaotikus a helyzet Salgótarjánban: nincs jó megoldás a parkolási problémára?

Nem lehet megoldani Salgótarjánban a parkolás helyzetét anélkül, hogy az ne menjen a zöldterületek rovására, vagy ne szűkítse a helyiek életterét.

Nagy Orsolya

Azok, akik csak rövidebb ideig tartózkodnak a belvárosban, többnyire a fi zetős parkolókat választják

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Évek óta gondot okoz a parkolás a megyeszékhelyen, főként a belváros és egyes nagyobb lakóövezetek környezetében.

Szatmáry Zsolt, a városüzemeltetési iroda vezetője elmondta: a parkolási probléma adminisztratív eszközökkel vagy forgalomtechnikai megoldásokkal már nem orvosolható.

– A város szűk keresztmetszete és az egykori modern városközpont kialakítása a gond, amely nem számolt az urbanizációs hatások robbanásszerű jelentkezésével. Az 1960-as éveket követő városiasodás, a 8–10 emeletes lakóházak bezsúfolása a tágabban vett belvárosban azt eredményezte, hogy az utak keresztmetszete lehatárolódott, bővítésük, esetleg parkolóhelyek kialakítása szinte lehetetlenné vált anélkül, hogy az ne menjen a zöldterületek rovására, ne a lakók életterét szűkítse – közölte Szatmáry Zsolt.

Hozzátette: a másik probléma, hogy a modernizáció közepette vélhetően senki nem számolt azzal, hogy a járműpark rohamos növekedésnek indul, hiszen csak 1995 és 2020 között 57 százalékkal nőtt a magántulajdonban lévő járművek száma.

Ma családonként minimum egy gépjárművel lehet számolni, amely például a Pécskő út esetében azt jelenti, hogy mintegy 550-600 járművet szeretne mindenki a lakásához legközelebb parkoltatni.

Az irodavezető kiemelte, hogy felmérések és járműszámlálások támasztják alá, hogy a belvárosban az alapvető gondok főként 8 és 17 óra között jelentkeznek.

Mint mondta, mára jelentősen megnőtt a gépjárműsűrűség a nagyobb lakótelepeken is, így a Kemerovó-, Gorkij- és Beszterce-lakótelepen is.

Azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a megoldás a parkolási problémára, Szatmáry Zsolt úgy fogalmazott, hogy a belváros tekintetében szinte lehetetlen jó megoldást találni, zöldfelületvesztés vagy egyéb érdeksérelem nélkül nem lehet új parkolóhelyeket kialakítani. Az irodavezető tájékoztatott, hogy az önkormányzat az Alkotmány úton és a Pécskő út 12. mögött magáningatlan bérlésével mintegy 40-40 darab gépjármű parkoltatására alkalmas területet alakított ki, amely valamelyest enyhítette a problémát.

A lakótelepek esetében van, ahol forgalomtechnikai megoldással vagy más hasznosításra nem alkalmas terület bevonásával próbálnak a gondokon enyhíteni.

Mit gondolnak a lakosok?

KÁLI PÉTER: – Hétvégén egyszerűbb parkolóhelyet találni Salgótarján központjában, azonban a rendezvények ideje alatt már sokkal szűkösebbek a lehetőségek, és sokszor hosszú ideig keresgélni kell a szabad helyeket. Hétköznap reggelente és délelőtt a belvárosban nagyon nehéz leparkolni, néha csak fogom a fejem, hogy mennyien közlekednek autóval. Többnyire az ingyenes parkolást részesítem előnyben, azonban, ha csak pár órát időzök a városban, akkor általában megváltom a jegyet, hogy ne kelljen messziről visszasétálni.

OLÁH ISTVÁN: – Az a tapasztalatom, hogy Salgótarján belvárosában nem nagyon lehet parkolni a hétköznapokon. Főleg akkor nem, ha olyan időpontot fog ki az ember, amikor eleve nagy a forgalom. Ráadásul már újra fizetni is kell érte, így az ingyenes helyeken szinte lehetetlen megállni. Az elektromos autóparkolók is sok helyet elvesznek, ráadásul, tudomásom szerint, az efféle járművek tulajdonosainak nem kell fizetniük sem. Sokszor üresen állnak ezek a parkolóhelyek, mégsem tehetem le ott az autómat.

SZIGETVÁRI DORINA ANGYAL: – Szerintem minden városban vannak parkolási problémák, de jó lenne, ha Salgótarjánban kialakítanának több olyan helyet, ahol nem kell fizetni a parkolásért. A bevásárlóközpontoknál ugyan meg lehet oldani a leállást, de csak rövid ideig, hiszen egy idő után ott is fizetni kell. Tapasztalatom szerint hétköznap a kora reggeli órákban még nem olyan rossz a helyzet, de délután igencsak lehetetlen küldetés a szabad parkolók levadászása. Örülnék, ha bővülnének a lehetőségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában