hivatástudat

2021.07.15. 16:45

Harminc éve vigyáz Piliny biztonságára a nyugdíjas polgárőr

A községben egykor gyakran előfordult a más tulajdonának sérelmére elkövetett vétség, ami rengeteg bosszúságot okozott az ott élőknek. Lehoczki Barnabás világéletében közösségi embernek tartotta magát, ezért összefogást sürgetett az ügy rendezése érdekében. 1991-ben tizenöt fővel polgárőrséget alakítottak a faluban, amelynek ő lett a vezetője.

Szenográdi Ferenc

Lehoczki Barnabás hetvenhét évesen sem pihen, biztonsági őrként dolgozik, s továbbra is helytáll polgárőrként

Fotó: A szerző felvétele

– Emlékszem, ezeket a bűntetteket néhány itt élő, másrészt a szomszéd településről érkezők követték el. Ennek visszaszorítása érdekében kezdeményeztük a polgárőrség megalakítását. Mindennek már harminc éve – idézte fel Lehoczki Barnabás, hozzátéve: első feladatként azonnal megszervezték az esti őrjáratot.

– A legtöbb esetben csak gyalog vagy kerékpáron jártuk a községet, de előfordult, hogy a saját gépkocsinkat is igénybe vettük. Az a tudat, hogy létezünk és esténként járőrözünk, bizonyos fokig visszaszorította a bűnelkövetéseket, de főleg a szomszéd településről voltak, akik továbbra is besurrantak a lakásokba, és eltulajdonítottak azokból ezt-azt. Egyszer az is előfordult, hogy járőrözés közben vettük észre, hogy az épület tetőszerkezetén keresztül akarnak behatolni az üzletbe. Elfogtuk őket, értesítettük a rendőrséget, s a megérkezésükig vigyáztunk rájuk, nehogy megszökjenek – idézett fel egy emlékezetes esetet a nyugdíjas polgárőr.

Lehoczki Barnabás hetvenhét évesen sem pihen, biztonsági őrként dolgozik, s továbbra is helytáll polgárőrként
Fotó: A szerző felvétele

Lehoczki Barnabás egy másik esetet is elmesélt. Egyszer bement a helyi üzletbe vásárolni, de mire végzett, az épület előtt hagyott kerékpárját ellopták. A tettest rövid időn belül sikerült nekik kézre keríteni. Aztán az is előfordult, hogy egy autóbusz ablakát feltörve tulajdonították el a járműben hagyott pénzt. Gyors intézkedésüknek köszönhetően, az az elkövető is hamar kézre került.

Ahogy múlt az idő, az egyesület munkájának köszönhetően egyre inkább sikerült visszaszorítani a különböző bűnesetek számát a faluban. Később Lehoczki Barnabás fia, aki jelenleg a község polgármestere, szintén csatlakozott hozzájuk, s a mai napig mindketten polgárőrként is tevékenykednek. Az idősebb Lehoczki kilenc évet töltött el az elnöki tisztségében. Lemondását követően még ketten töltötték be ezt a tisztséget, s most újabb tisztújítás előtt áll a település polgárőr-egyesülete.

Lehoczki Barnabás kitért arra, hogy a polgárőrök mind a mai napig társadalmi megbízatásban látják el feladataikat, de napjainkban már könnyebb a helyzetük, hiszen a megyei szövetség gépkocsit biztosít a számukra, és a helyi önkormányzat is támogatja a szervezetet. Többek között pihenőt alakítottak ki a polgárőröknek, a 28 éve Lehoczki Barnabás által vezetett erdőtársulás pedig évente öt köbméter tűzifát ad a polgárőr-egyesületnek, hogy a téli időszakban fűteni tudják a helyiséget.

Lehoczki Barnabás nyugdíjas éveit megelőzően a Salgótarjáni Öblösüveggyárban dolgozott, ahonnan harmincnyolc év munkaviszony után vonult nyugállományba. Azonban napjainkban, 77 éves korában is biztonsági őrként tevékenykedik. Három évtizedes eredményes polgárőri munkáját a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség oklevéllel ismerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában